Si daca omul a fost la inceput pe Pamant cu trupul si "in Rai" cu duhul? Alungarea din Rai poate fi scoaterea Lui Dumnezeu din inima omului si inlocuirea Lui cu creatia, pacatuind astfel prin simturi. Omul probabil ca a trait dintru inceput intr-o stare extatica, de contemplare a Lui Dumnezeu, asa cum numai cei desavarsiti mai experimenteaza in zilele noastre. Caderea Lui a fost greu de suportat cand a realizat ce a avut si ce a pierdut - pe Insusi Dumnezeu care l-a creat!
Asa ca tot Pamantul a fost un Rai, o gradina nelimitata in spatiu, al carei scop a fost si este sa ajute la descoperirea treptata a Lui Dumnezeu in fapturile Sale... "Suie-te la Mine prin toate fapturile!" cum talcuieste Sfantul Ioan Damaschinul. Mai exact: "suie-te prin toate fapturile la mine, Facatorul, si culege din toate un singur fruct, pe mine, viata cea adevarata. Toate sa-ti rodeasca viata, iar comuniunea cu mine fa-o intarirea existentei tale!"
E o simpla interpretare, normal.
Completare: ...caci daca Imparatia Cerurilor este viata in Duhul Sfant, atunci si Raiul simbolizeaza tot Duhul Sfant pe care Adam l-a indepartat de la dansul prin incalcarea poruncii...
Last edited by Florin-Ionut; 16.07.2009 at 17:10:29.
|