1) Maica Domnului a fost o fecioara din Israel, pe care Dumnezeu a ales-o ca sa se nasca din ea, dupa trup, Mantuitorul (Unsul lui Dumnezeu, Cuvantul, Hristosul), prin Duhul Sfant, care L-a zamislit pe Acesta in pantecele ei. Ea a fost deci un vas de cinste pe care Dumnezeu l-a ales ca sa-L aduca pe Hristos pe lume, tot asa cum Sfantul Apostol Pavel a fost un vas de cinste pe care l-a ales Dumnezeu ca sa vesteasca Evanghelia neamurilor. Ea nu are nici un rol in mantuirea omului, ci Hristos, prin patimile si jetfa Sa, Singur a adus in lume mantuirea, izbavirea din robia pacatului, pentru toti cei ce cred in El. Inchinarea in fata Mariei se numeste idolatrie, pentru ca e inchinare inaintea facaturii, in locul Facatorului, care e binecuvantat in veci !
2) Sfintii sunt toti aceia care, cat timp au trait pe pamant, si-au spalat hainele in sangele Mielului, prin credinta traind o viata in ascultare de poruncile lui Hristos, si astfel au primit mantuirea din mana lui Dumnezeu, dupa moarte. Ei sunt adevarate exemple pentru noi, cei pacatosi, si noi ar trebui sa calcam pe urmele lor, intrucat si ei au calcat pe urmele lui Hristos. Ei nu pot mijloci la Dumnezeu pentru noi pamantenii, ci Hristos e singurul Om non-pamantean care poate face asta, El fiind jertfa de ispasire pentru pacatele intregii lumi. Sfintii de pe pamant pot mijloci pentru alti sfinti de pe pamant, prin rugaciune catre Dumnezeu, prin Hristos, Mijlocitorul, insa cei ce au murit, nu pot, pentru ca Sf. Apostol Pavel spune ca nu exista decat un singur Mijlocitor intre Dumnezeu si oameni, adica noi, pamantenii, Omul Iisus Hristos. Inchinarea in fata sfintilor se numeste idolatrie, pentru ca e inchinare inaintea facaturii, in locul Facatorului, care e binecuvantat in veci !
3) Moastele sunt, din cate stiu (desi n-am vazut in viata mea, decat in imagini), oseminte ale sfintilor decedati, care n-au putrezit, ci s-au pastrat, avand miros placut. Ele sunt, dupa parerea mea, dovada ca sfantul caruia ii apartin a trait o viata curata inaintea lui Dumnezeu, si astfel, Dumnezeu i-a dat acest har, de a avea osemintele neputrezite chiar dupa mai mult timp de la moartea sa. Nu neg ca Dumnezeu ar putea permite sa se intample anumite minuni, tamaduiri prin aceste moastre. Inchinarea in fata moastelor, totusi, se numeste idolatrie, pentru ca e inchinare in fata facaturii, in locul Facatorului, care e binecuvantat in veci !
|