In primul rind hai sa definim corul.
Pentru ca exista coruri si coruri. In bisericile noastre de mir sint constituite mai ales din femei, in ale rusilor doar din barbati, in ale sirienilor doar copii samd.
Apoi sint coruri simple si coruri pe multe voci. Cu solisti si fara. Un cor simplu te poti tine de el cintind impreuna. El exista este datator de ton si o "siguranta" pentru preot ca-i raspunde cineva (am vazut si preoti nevoiti sa-si dea singuri raspunsurile).In momentul in care corul este mai evoluat, cu intrari la anumite momente de un anumit nivel si eventual un solist nu mai poti participa pentru ca "deranjezi" (nu poti face parte dintr-un cor fara sa participi la repetitii)ori incepi prea repede, ori prea tare, ori pe partea solistului samd.
Apoi raspunsurile astea cintate trebuie date de toti nu doar de cot "tie doamne" "pe tine te laudam" samd spunem toti nu doar reprezentantii nostrii CORUL. Liturghia este a tuturor. Este rugaciune comuna. Este impartasire nu doar cu Dumnezeu ci si intre noi. CIneva spunea mai sus ca se roaga cu rugaciunea inimii si nu mai aude nimic in jur. Nu stiu daca-i bine sau nu, sincer cred ca nu. Liturghia este rugaciunea comuna. Iisus nu a cinat singur. Cind a spus "luati , mincati....." a spus cuiva!Toate rugaciunile(cu exceptia celor de taina ale preotului) sint adresate de "noi" . Asta-i biserica. Comuniune. Ma rog ar trebuii sa fie.
|