View Single Post
Vechi 18.07.2009, 13:42:41
cristinamaria cristinamaria is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.04.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Nu sunt sigura ca am inteles exact logica ta, dar o sa iti dai seama din raspuns. In orice sistem de reguli, si morala crestina este un sistem de reguli, exista cazuri exceptionale (nu le numesc exceptii de la regula ca sistemul le trateaza si pe acestea). Aceste cazuri insa nu afecteaza valoarea sistemului, care este gandit pentru vasta majoritate.

Nu numai cei care mor tineri, dar sunt cazuri de copii multi care mor nebotezati (nu ma refer la avorturi - exista campanii de exterminare, chiar uciderea pruncilor pe vremea nasterii lui Isus e un exemplu). In astfel de situatii, si in cele mentionate de tine, si in multe altele, ai circumstante atenuante. Dumnezeu ne iubeste (mai mult decat ne iubim noi) si el nu ne va condamna niciodata pe nedrept. Ceea ce este insa drept sau nedrept nu putem stabili noi, uneori nu putem nici macar cunoaste. Judecata lui Dumnezeu nu este accesibila omului. Cred ca in cazul tinerilor care mor, se va pune intrebarea: puteau cunoaste pe Dumnezeu in timpul vietii? ar fi putut alege sa duca o viata crestina? si-ar fi putut exercita liberul arbitru in a alege calea catre Dumnezeu? sunt sigura ca daca raspunsul la aceste intrebari va fi NU, Dumnezeu nu ii va pedepsi ci ii va mantui. Daca primesti un dar pe care nu-l poti folosi nu te va condamna nimeni ca nu l-ai folosit. Asa cred eu ca e si cu liberul arbitru. Daca in mod real nu il poti folosi (de exemplu mori la 2 ani) Dumnezeu nu te va condamna ca nu l-ai folosit. In schimb pe aceia care si-au folosit liberul lor arbitru pentru a cauza moartea unor tineri, cred ca ii va pedepsi in conformitate cu faptele lor.

Daca credem cu adevarat in dragostea lui Dumnezeu nu vom avea niciodata sentimentul injustitiei, a faptului ca viata e nedreapta, incorecta. Eu cred ca e si dreapta si corecta, dar nu avem noi perspectiva sa vedem dreptatea si corectitudinea ei. Perspectiva asta o are doar Dumnezeu.