Este bine ca omul sa aibe rugaciune neincetata cum arata Sfantul Grigorie Palama dar sa nu o mecanizeze adica sa nu o faca automatic.
Rugaciunea sa fie dialog cu Dumnezeu.Zice si parintele Rafail Noica de satelitul Doamne Doamne.
Nu tacerea mintii.Cand Dumnezeu rapeste mintea omului mintea are o activtitate suprafireasca si prea minunata si de nespus mai ceva decat gandurile.Aceasta nu inseamna ca mintea e inactiva ci dimpotriva ca trece de la gandire la ceva de nespus.
De aceea nu mi se par potrivite acele procedee de respiratie si nici modalitatile de mecanice de coborare a partii rationale a mintii spre partea sentimentala.
Ci accentul sa fie pus pe dialogul cu Dumnezeu.Cand privim Sfintele Icoane vedem ceva uimitor adica ca Dumnezeu e personal si mai mult ca Dumnezeu e Tatal,Fiul si Sfantul Duh.
Mie de exemplu nu mi-a placut la discoteca.De aia nu am mers la discoteca decat de 2 ori in viata mea si atunci m-am plictisit foarte tare. Asa ca normal ca Dumnezeu ma va judeca pe mine mult mai aspru decat pe tineri de merg la discoteca.
Ca mult ti s-a dat mult ti se va cere.
Last edited by mihailt; 19.07.2009 at 00:22:53.
|