View Single Post
Vechi 20.07.2009, 13:45:22
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurschepsis Vezi mesajul
1. E lipsa de respect sa spui despre credinta altuia ca este minciuna. Eu nu-mi pot permite un asemenea limbaj ofensator la adresa altor credinte.
Imi cer iertare daca am ofensat. Nu credinta crestina a cuiva este o minciuna, ci afirmatia ca Dumnezeu a instituit cultul moastelor:
Citat:
Am sa scriu si de 1000 de ori daca este nevoie, pana se va intelege ca Dumnezeu a randuit ca numai crestinii sa aiba moaste

Citat:
2. Nu am afirmat nicaieri ca trebuie sa pupi moastele.
Dar exista aceasta practica in Biserica Ortodoxa?

QUOTE=laurschepsis;154948]3. Daca nu reusesti sa faci minime diferente intre moaste si cadavre atunci inseamna ca nu te afli pe acest site pentru a intelege si pentru alte scopuri.[/quote]

Din punct de vedere teologic, ai dreptate, este o diferenta majora. Insa biologic (abiotic chiar) nu este nici o diferenta. Ramasitele pamantesti ale unui sfant chiar daca sunt bine conservate, tot fara viata sunt asa cum afirma Biblia privitor la starea in moarte (chiar si a celor drepti).

QUOTE=laurschepsis;154948]4. Dumnezeu a randuit ca sa avem moaste din foarte multe motive. Dintre ele, eu sunt convins ca unul este ca sa avem dovada de netagaduit ca modelul de mantuire lasat de Iisus Hristos este perfect accesibil si noua.[/quote]

Modelul de mantuire lasat de Iisus Hristos este prin sangele Sau scump, si nu prin moaste. Dumnezeu este un Dumnezeu al celor vii, nu a celor morti (Mat.22,32). Nadejdea mantuirii noastre este data de invierea lui Hristos si nu de moartea sfintilor cu moaste in biserici.

QUOTE=laurschepsis;154948]5. Repetarea a fost, si o consider in continuare, necesara pentru aceia dintre fratii si surorile mele care se impiedica in axiome.[/quote]

Apreciez zelul tau apologetic, insa fratii si surorile s-ar putea impiedica chiar de repetarea ta axiomatica. Axioma este un adevar fundamental admis ca real fara a fi demonstrat. Insa in teologia crestina orice "adevar" poate fi admis ca atare doar dupa ce a fost demontrat (cu Scriptura si cu invatatura lui Hristos)

QUOTE=laurschepsis;154948]6. Dumnezeu a randuit sa avem cunostinta de moaste in cei aproape 2000 de ani de la Invierea Domnului.[/quote]

Va rog frumos nu puneti pe seama lui Dumnezeu o invatatura ce nu este nici biblica, nici proprie lui Hristos si apostolilor Sai. Cultul pagan al moastelor a patruns in crestinism abia dupa Conciliul din Trent, din secolul al 8-lea.

QUOTE=laurschepsis;154948]7. O sa mai folosesc copy/paste cu acel text a carui logica nu o puteti infirma pentru ca nu puteti anula in cuvinte fapte care s-au petrecut si se petrec in continuare de aproape 2000 de ani.[/quote]

Sunteti liber sa faceti acest lucru, insa pentru a scapa de eticheta (ce o socotiti nedreapta) de minciuna, va trebui s-o demonstrati cu Sfanta Scriptura si cu practica lui Hristos.

Ma iertati inca o data si Doamne ajuta!

Last edited by tricesimusquintus; 20.07.2009 at 13:49:16.