Draga Cristi , asa cum ti-am promis , am sa iti scriu mai multe despre viciu , pacat , ca sa poti sa gasesti intre ele o granita .
~ Care este originea pacatului ?
Dupa invatatura Bisericii noastre , pacatul si-a luat inceputul odata cu caderea stramosilor , in rai . Caci citim in Sfanta Scriptura : "precum printr-un om (Adam) a intrat pacatul in lume si prin pacat , moartea , asa si moartea a trecut la toti oamenii , ptr. ca toti au pacatuit in el ." (Rom. 5, 12 ). Pacatul nu tine insa de firea omului , ci el s-a ivit prin intrebuintarea rea a voii libere cu care a inzestrat Dumnezeu pe om .Deci originea pacatului nu este de la Dumnezeu. Dumnezeu nu este urzitorul pacatului , si nici nu-l voieste, dar il ingaduie , ptr ca nu voieste sa stirbeasca libertatea de vointa a omului. Sfantul Antonie cel Mare spune : " Raul nicidecum nu e pricinuit de Dumnezeu , ci prin alegerea cea de buna voie s-au facut dracii rai, ca si cei mai multi dintre oameni...Nu cele ce se fac sunt pacate , ci cele rele , dupa alegerea cu voie ... Si asa fiecare din madularele noastre pacatuieste cand din sloboda alegere lucreaza cele rele in loc de cele bune , impotriva lui Dumnezeu " ( Filocalia , vol. 1 , p. 14 si 20 )
~ Care sunt semnele dupa care se recunoaste pacatul ?
1. Intrebuintarea deplina a mintii. Unde nu exista judecata deplina a mintii , nu exista nici pacat. Faptele copiilor mici , ale nebunilor si ale tuturor celor lipsiti de judecata mintii pot fi impotriva legilor , dar nu sunt socotite pacate.
2. Libertatea voii . Faptele rezultate de la om impotriva voii sale , de asemenea pot fi socotite impotriva legii , dar nu sunt socotite pacate.
3. Cunoasterea legii impotriva careai este intreptata fapta , sau cel putin sa fi fost cu putinta cunoasterea acestei legi.
~ Cum se naste pacatul ?
Chipul in care se naste pacatul il arata Sf. Ap. Iacov : " Nimeni sa nu zica atunci cand este ispitit : De la Dumnezeu sunt ispitit .. Ci fiecare este ispitit cand este tras si amagit de insasi pofta sa . Apoi , pofta, zamislind , naste pacat , iar pacatul , odata savarsit , aduce moarte." ( Iacov 1, 13-15 )
Din cuvintele acestea se intelege foarte limpede ca radacina pacatului sta in pofta.
Pofta lasata sa se intareasca in sufletul omului, fara a fi alungata , il atrage , adica il ispiteste pe om. Din pofta intarita se naste pacatul , care la randul lui aduce moarte . Fericitul Diadoh al Foticeii spune : " raul nu este din fire , nici nu ete cineva rau prin fire. Caci Dumnezeu nu a facut ceva rau. Cand insa cineva , din pofta inimii, aduce la o forma ceea ce anu are fiinta, atunci aceea incepe sa fie ceea ce vrea cel ce face acesta ( Filocalia , vol 1 , p. 340 )
Deci , pacatul se savarseste prin voia libera a omului, dar nasterea lui depinde de unele pricini , printre care cele mai insemnate sunt ispita si ocazia la pacat.
~ Cum poate fi inlaturat viciul ?
Viciul poate i inlaturat prin hotararea tare a voii , ajutata de harul sfintitor , de a nu mai pacatui. Apoi , trebuie inlaturate pricinile care au lucrat la inradacinarea pacatului, ca : ispitele , educatia gresita , lipsa de supraveghere , preum spune Sfantul Pavel : " Drept aceea omorati madularele voastre cele pamantesti ... dezbranandu-va de omul cel vechi , dimpreuna cu faptele lui , si imbracandu-va cu cel nou , care se innoieste spre deplina cunostinta , dupa chipul Celui ce l-a zidit ... Iar peste toate acestea, imbracati-va intru dragoste , care este legatura desavarsirii" ( Col. 3, 5-14 )
P.S. Ptr 06dec: aceste cuvinte nu le-am spus eu , le-am citat din cartea `Credinta Ortodoxa` ( Editura Trinitas , Iasi , 2000 )
Cat despre fumat , ce sa zic ... am vazut ca la bisrica se gasesc cateva carticele , ca niste brosurele , iar una dintre numindu-se " Este fumatul un pacat ? " ; nu am luat-o , dar presupun ca iti va da mai multe lamuriri.
Am gasit si in pravila bisericeasca ceva despre fumat : Fumatul este un pacat. Tutunul a fost adus in Europa pe la 1500 din America . El se foloseste in medicina. Insa , oamenii il fumeaza fara sa le aduca vreun folos , de aceea morala bisericeasca osandeste fumatul , fiindca nu tine nici de foame , nici de sete, si nici de caldura, ci este un obicei murdar, ruineaza sanatatea , si se cheltuies banii munciti pe acest fum otravitor. Dintre cancerosii pulmonari , 85% sunt fumatori. Mai ales clericii , care fumeaza , aduc mare sminteala , fiindca se fac pilda rea ptr. altii , puitnu-le gura si hainele ca la niste tavernagii. Fumatul se canoniseste ca si jocul de noroc , cu caterisirea si afurisirea .( Apost. 42 , 43 , VI ec. 50 )
Doamne ajuta !!
Doamne ajuta !!
|