Citat:
În prealabil postat de vasilescu
Pilda ne duce spre o invatatura. Daca incercati, din acea pilda, sa extrageti invataturi "suplimentare" (cum ar fi cea cu sufletul nemuritor) intrati intr-o incalceala de idei. Daca sustineti ca pilda demonstreaza nemurirea sufletului, eu va pot spune ca Lazar si bogatul nemilostiv se aflau in trup. Aveau parti trupesti: "Parinte Avrame, fie-ti mila de mine si trimite pe Lazar sa-si moaie varful degetului in apa si sa-mi racoreasca limba"(Luca 16:24) Ce erau bogatul si Lazar, suflete nemuritoare sau trupuri nemuritoare (se vorbeste de degete, limba).
|
Pilda ne arata clar ca sufletele dupa moarte sunt in stare constienta si se bucura sau se chinuiesc, dupa merite.
Daca sustii (prefer sa vorbim la per tu) ca acesti doi oameni erau in trup acolo, atunci asta este interpretarea in litera a ceea ce ni s-a revelat din pilda. Faptul ca bogatul simtea setea nu inseamna ca avea organe digestive, ci suferea din cauza patimii lacomiei, din cauza ca in timpul vietii a avut mai mult decat i-a trebuit si totusi nu a dat si sarmanilor care cerseau la poarta lui. Varful degetului este o sintagma, felul lui de a se exprima.
Citat:
Mai apare o incurcatura, daca vrem sa luam literar pilda, ca sa mai stoarcem din ea ceva invataturi. Lazar putea sa faca naveta intre "sanul lui Avram" si iad?
|
Nu putea, se spune iarasi limpede. De unde sa stie bogatul? In schimb putea sa-i vada pe cei care asteptau "in sanul lui Avraam" venirea Lui Hristos, care ii va rascumpara prin Jertfa Sa, ducandu-i mai aproape de Dumnezeu. Se spune ca asta e unul din cele mai mari chinuri ale iadului, caci sufletele celor osanditi vad fericirea celor mantuiti, care ar fi putut sa fie si a lor...
Citat:
Celelalte citate, nu marturisesc existenta constienta a sufletelor intre momentul mortii si cel al invierii. Se pot explica foarte usor acele citate.
|
Atunci astept explicatiile punct cu punct. Dar fara a avea pretentia sa stiu greaca veche sau ebraica. :)
Citat:
|
Exista si Sfanta Traditie acumulata in doua milenii de crestinism - si avem dovezi biblice ca exista si transmiterea pe cale vorbita a unor invataturi, stii bine. Chiar si confesiunile (neo)protestante au traditia lor, mai recenta, dar o au.
Nu stiu eu care este drumul sufletului dupa moarte, dar daca s-au intors unii si au povestit... poate asa o fi, poate chiar sunt 24 de vami care filtreaza raul de bine. Cert e ca trebuie sa ma pregatesc si sa ma eliberez de tot raul inca din timpul vietii, cu harul Lui Hristos, si apoi Dumnezeu cu mila. Pana una-alta am tot dreptul sa fiu sceptic si sa ma indoiesc de scenariile care sperie babele (aia care au fumat vor fi afumati vesnic, altora li se vor plimba viermii prin nas, altii vor fi aruncati din foc in gheata si invers la nesfarsit samd). :) Sa nu confundam traditiile ortodoxe cu cele pseudo-ortodoxe.