Citat:
În prealabil postat de naephius
Draga Florin-Ionut, poti sa-mi dovedesti ca versetul ala din Psalmi vorbeste profetic, iar daca-mi vei dovedi, poti sa-mi dovedesti ca vorbeste despre fecioara Maria ? Iar daca-mi vei dovedi ca vorbeste despre fecioara Maria, poti sa-mi explici cum e posibil sa faci o mariologie asa de complexa si idolatra dintr-un singur verset... nu crezi ca e exagerare ?
|
Naephius,
Daca esti crestin, crezi in adevarul biblic. Si ca nu exista nici un verset in plus, de prisos, care este scris fara sa aiba o insemnatate adanca. Daca de exemplu citesti Filocalia, vei gasi acolo interpretarea Sfintilor in duh a unor versete care mie si tie poate ca ni se par superflue.
Da, acest verset ne vorbeste despre Nascatoarea de Dumnezeu. Despre cine altcineva? Cine a fost mai aproape de Dumnezeu decat ea? Nu ti se pare firesc ca Fiul ei sa ramana aproape de dansa si dupa savarsirea ei din viata?
Poti tu sa meditezi la aceasta expresie cutremuratoare: "Nascatoare de Dumnezeu"? Poti tu sa intelegi taina Lui Dumnezeu-Fiul care S-a intrupat in sanul Fecioarei - El, Dumnezeu Creatorul a tot ce exista? Cum poti tu sa pui la indoiala ajutorul Mariei, care s-a facut mai vrednica decat Cerurile, de a-L primi pe al doilea Ipostas al Dumnezeirii si a-I da Trup raspunzand smerita: "fie mie dupa cuvantul tau"!
Un singur verset? Glumesti.
42.
Și cu glas mare a strigat și a zis: Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecelui tău.
43. Și de unde mie aceasta, ca să vină la mine Maica Domnului meu?
44. Că iată, cum veni la urechile mele glasul salutării tale, pruncul a săltat de bucurie în pântecele meu.
45. Și fericită este aceea care a crezut că se vor împlini cele spuse ei de la Domnul.
46. Și a zis Maria: Mărește sufletul meu pe Domnul.
47. Și s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu,
48. Că a căutat spre smerenia roabei Sale.
Că, iată, de acum mă vor ferici toate neamurile.
49. Că mi-a făcut mie mărire Cel Puternic și sfânt este numele Lui.
50. Și mila Lui în neam și în neam spre cei ce se tem de El.
51.
Făcut-a tărie cu brațul Său, risipit-a pe cei mândri în cugetul inimii lor.
Cum explici dumneata versetele de mai sus?