View Single Post
Vechi 24.07.2009, 14:51:49
heaven's Avatar
heaven heaven is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.11.2008
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
@windorin si heaven - asa este. Si eu ma indoiesc ca aceste discriminari sunt de date de Cel de Sus si unele ispite trebuie si poti sa le iinfrunti si sa le nfrangi, de altele e bine sa te feresti.

@eea - am auzit ca nici pisicile nu au voie sa fie de sex feminin in Athos.
De gaini nu stiu. Si nici de alte animale de casa. Poate ca sunt exagerari.
Si daca barbatul este atat de slab incat se pierde in ispita in prezenta femeii (si animal femeiesc) chiar si un calugar, atunci sa ma ierte Dumnezeu, de ce mai este numit "capul". Si atunci femeia este mai puternica, pentru ca la maici nu exista restrictii din astea. Asa s-ar concluziona, nu?

@Anca - la inceput, primele vorbe si legi au fost date de Fiul si Tatal. Au fost predate apostolilor. Pana aici e bine. Pe urma au intervenit alti si alti oameni, fie ei si santificati ulterior, dar tot oameni, care au inteles si au facut cum au putut si au creat niste dogme, legi, traditii etc. Unele s-au mai schimbat totusi in timp, altele nu (inca).
Deci omul a influentat.
Gandeste-te la jocul cu telefonul fara fir si vezi ce ramane la final din mesajul initial.
Ce a ramas acum noua oamenilor din mesajul initial a lui Dumnezeu? Aici am eu o problema.
Uite un prim exemplu mare: cum s-a faramitat biserica Domnului. Nu omul (fie el papa, preot, episcop, sau cum l-a chemat) a facut schizma si faramitarea?

De sistemul din viata laica, nu mai spun. Omul isi face rau. Acum mai intervine si bunul Dumnezeu si mai da un cataclism, mai zagaltie putin oamenii si le mai arat cu degetul.

@caminaris si altii - in ceea ce priveste rolul/pozitia femeii. Nu este barbatul capul si nu intotdeauna este bine cum spune el. Biologic nu sunt egali si trebuie respectate limitele organsimului (unul face copii si ii alapteaza si altul nu poate, unul e politist si militar si otelar si altul nu poate). In rest ei sunt egali si trebuie sa se respecte.
Si nu, nu trebuie sa se certe cine are dreptate, si sa se bata. Si nu este necesara o ierarhie. Se poate si cu intelegere, iubire si egalitate/colaborare.
Sa discute amandoi problemele, sa decida impreuna, sa mai cedeze unul sau altul (si barbatul poate spune: da, femeie, e bine asa cum spui tu), sa mun ceasca impreuna, cot la cot.
Nici unul nu este mai grozav pe lumea asta si amandoi pot gresi. Nici unul sta pe un piedestal.
Si cum spune Mihailt - mantuirea se face impreuna.

Din nou - nimeni nu vrea aici hirotonia femeii. Este vorba de alte lucruri in articol si in discutia noastra.
Din punctul meu de vedere,acestea sunt reminiscentele unor obiceiuri si a unei societati arhaice,care nu au legatura cu divinitatea,care este aceeasi pentru toti oamenii,barbati ori femei.Si se stie foarte clar ca sufletul nu are sex.
Eu cred ca foarte multe nenorociri care au loc in familiile din ziua de astazi,sunt datorita faptului ca inca femeia nu poate fi acceptata de unii ca fiind egala barbatului si sa inteleaga ca vorbim de o relatie de COMPLETARE,nu de competitie ori subordonare.

Last edited by heaven; 24.07.2009 at 15:08:56.
Reply With Quote