Se pare că țiganii au mare evlavie pentru sf.Ilie.În ziua de hram a bisericii la care merg aproape nu aveai unde sta de conaționalii nostri gătiți de sărbătoare cu salbe grele la gât și cercei asemenea.
Gălăgioși,neastâmpărați tupeiști au ocupat spațiul din fața altarului și s-ar fi urcat și acolo dacă i-ar fi lăsat cântăreții.
Au umplut icoanele cu flori scumpe și cu bani(de la 10 roni în sus),puși așa fel încât să vadă toată lumea cât de mare este banul.
Cu lumânărica în mână și cu cei doi lei pe care voiam să-i plătesc liturghie mă simțeam mică,mică între atâta aur și bogăție.
Întoarsă la locul meu, lângă mine era o "minunată"tânără țigancă cu un prunc în brațe.Frumos și nevinovat ca orice copil mic a întins o mânuță dolofană spre mine.Am apucat mânuța.În clipa următoare observând ce se întâmplă "doamna" și-a smuls copilul i-a șters cu baticul mânuța și a plecat de lângă mine spunând ceva în minunata ei limbă.Persoanele care vin de obicei la biserică când au văzut aceasta și-au făcut cruce...!
Iată așadar că ei,țiganii au un mare dezgust pentru noi,amărâții de români.
Înainte de a pleca și-au sfințit câteva "merțane" noi aruncând din nou cu bani așaa ca să le fie cu noroc sfințirea...
Concluzia o trageți dv. stimați frați români!
|