Eu nu discutam despre Noul Testament, doar ca sa simplific lucrurile si sa fiu mai concis.
Pe mine ma intereseaza: avem si noi ortodocsii si ei evreii, acelasi VT? Bine, cu diferentele de traducere, etc, dar in esenta acelasi?
Se spune si la ei ca EL nu va fi cunoscut, nu va fi priceput de catre Israel?
Se spune si la ei ca fecioara va lua in pantece si va naste fiu si vor pune numele lui Emanuel?
Bun, ei vor interpreta altfel verseturile acelea, dar exista si la ei?
Probabil imi va zice ca sunt scoase din context, dar totusi, exista si la ei in VT?
Exista si la ei ca:
<<Boul isi cunoaste stapanul, si asinul ieslea domnului sau, dar Israel nu Ma cunoaste; poporul Meu nu Ma pricepe>> ?
Exista si le ei ca:
<<Strapuns-au mâinile mele si picioarele mele... Împartit-au hainele mele lorusi si pentru camasa mea au aruncat sorti. >>? Bun, vor zice ca nu s-a intamplat, dar exista si la ei ca se va intampla asa candva?
Bine, sa nu fiu inteles gresit, tot respectul pentru poporul evreu, poporul ales, tot in VT se zice ca se vor intoarce si ei la adevarata credinta.
Nu sustin ca suntem superiori lor, etc...
Doar eram curios daca si noi si ei avem un vechi testament asemanator sau cumva au ajuns diferite, esential diferite.
La noi se zice ca Israel nu-l va cunoaste pe Domnul, ca fecioara va naste fiu, si la ei se zice ca numai Israel il cunoaste.
(... stiti ca se spune ca, curiozitatea a omorat pisica :) )
Last edited by bmadalin; 25.07.2009 at 00:17:55.
|