Citat:
În prealabil postat de costel
Exista un risc si aici. Pe de o parte ne obisnuim cu inlocuitori pentru Euharistie. Si nu e bine. Nu trebuie sa ramanem la ele. Pe de alta parte nu stiu daca este indicat sa fie zilnic. Mie imi place sa simt ca ma impartasesc cu ceva diferit: aghiasma, anafura... Cred ca daca as face zilnic asta, m-as obisnui cu ele si nu as mai avea o simtire diferita.
|
Intr-adevar problema se reduce la simtire sau la constiinta cu care noi implinim aceste acte. Nu trebuie sa ajungem a le savarsi mecanic.
Totusi, constient de acest lucru, duhovnicul ne recomanda in fiecare zi: canon de rugaciune, sa luam aghiazma, anafura, si , dupa caz, mai rar sau mai des, Sfanta Euharistie. Cred ca atunci cand, zi de zi, ne facem partasi harului dumnezeiesc, sunt mai multe sanse, pe de-o parte, sa pastram vie simtirea si pe de alta, sa nu cadem din har prin pacat.
De aceea inclin sa cred ca de fapt perceptia noastra si constiinta, mai degraba slabesc, atunci cand ne departam pentru o perioada de aceste mijloace (rugaciune, anafura, aghiasma), atunci cand sfatul duhovnicului ramane doar cuvant nu si lucrare.