"Am intrebat pe un duhovnic cu lucrare sociala, cu o gramada de fii duhovnicesti etc.: "Ce stii despre acel film hulitor?" [e vorba de "Ultima ispita", a lui Martin Scorsese] "Nu stiu nimic", mi-a raspuns. Nu stie nimic si este intr-un oras mare. Unii ca acestia adorm lumea. O lasa asa, ca sa nu se intristeze, ci ca sa se distreze. Nu cumva sa spui ca va fi razboi, sau ca se va face a Doua Venire pentru care si trebuie sa ne pregatim, ca nu cumva sa se mahneasca oamenii. Ca unele batrane care spun: "Nu vorbi despre moarte, sa vorbesti numai de bucurii si de botezuri", ca si cum nu le-ar astepta moartea. Astfel simt o bucurie falsa. (...) [In loc] de ar cugeta la moarte si ar spune: "Trebuie sa ma spovedesc, sa ma pregatesc duhovniceste, pentru ca poate si pe mine peste putin timp ma va chema Hristos la viata cealalta." Altfel, vine moartea si le ia pe nepregatite.
Altii iarasi din ... "bunatate" spun: "Ereticilor nu le spuneti ca sunt in ratacire, ca sa le aratam dragoste." Si asa pe toate le niveleaza. Daca acestia ar fi trait in primii ani ai crestinismului, n-am fi avut nici un sfant. Atunci spunea crestinilor: "Arunca numai tamaie in foc si nu te lepada de Hristos". Dar n-au primit. "Fa-te numai ca arunci!". Nici asa n-au primit. "Nu vorbi despre Hristos si du-te liber in alta parte", si nici pe asta n-o primeau. Astazi, vezi o lume fiarta."
Sursa: "Astazi traim in anii Apocalipsei" de Cuv. Paisie Aghioritul
-------------------------
"Dar lucru ciudat este cã multi oameni duhovnicesti, pe lângã faptul cã fac tâlcuirile lor proprii, se mai si tem cu o fricã lumeascã de "punerea la dosar", în timp ce ar fi trebuit sã se nelinisteascã duhovniceste, sã-i ajute pe crestini cu nelinistea cea bunã si sã le întãreascã credinta, si astfel sã simtã mãngâierea dumnezeiascã.
Mã mir cum toate aceste evenimente nu le creazã probleme de constiintã! De ce nu-si pun mãcar un semn de întrebare la tâlcuirile mintii lor? Si dacã îl ajutã pe antihrist la pecetluirea lor, de ce mai trag si alte suflete la pierzare? Cãci la aceasta se referã: "...ca sã însele, dacã este cu putintã, si pe cei alesi" (Mc. 13, 22).
Se vor însela cei care le vor tâlcui pe acestea cu mintea lor. In timp ce semnele sunt foarte clare. "Fiara" de la Bruxelles a sorbit în computer cu 666 aproape toate statele. Cartela, buletinul electronic, "înainte mergãtoare ale pecetluirii", ce aratã? Din pãcate la radio ascultãm numai timpul probabil.
Ce ne va spune Hristos? "Fãtarnicilor, fata cerului stiti s-o judecati, dar semnele vremurilor nu puteti" (Mt. 16, 3).
(...)
Din pãcate, iarãsi "anumiti cunoscãtori" îi vor "înfãsa" pe fii lor duhovnicesti ca pe niste prunci, chipurile ca sã nu-i mâhneascã. "Aceasta nu are importantã". "Nu-i nimic, este destul sã credeti lãuntric". "
Sursa: "Scrisoare despre semnele vremurilor"
Acestea sunt cateva din cuvintele Cuviosului Paisie Aghioritul care dupa cum se pare nu 'prea' incurajeaza atitudinea nepasatoare cu privire la Apocalipsa. Cartea Apocalipsei e spre folosul nostru si nu in dauna noastra, mai ales acum ca treburile nu stau tocmai pe roze (ca sa nu folosesc termenul de "vremurile de pe urma" la care multi au alergie). Deci eu as zice totusi sa nu ne prefacem ca toate lucrurile sunt bune, dar nici sa ne agitam uitand de mantuire. Dezbaterile, studierea si dezlegarea misterelor din Apocalipsa, ar trebui sa ne preocupe, daca avem macar un pic de interes fata de a Doua Venire a Mantuitorului.
Dar desigur, asta e doar o parere, fiecare face dupa cum simte.
Last edited by zoridezi; 30.07.2009 at 20:11:54.
|