Coralina e un punct de vedere personal ceea ce scrii.
Si in biblie scrie, ca Scriptura nu poate fi talmacita de noi, dupa bunul nostru plac, ci doar de catre sfinti, carora Dumnezeu le-a insuflat-o. Iti vei folosi puterea intelectuala pentru a patrunde cele scrise, dar numai in lumina celor scrise de Sfintii Parinti, care si ei la randul lor au fost luminati prin Duhul Sfant. Sfantului Ioan Gura de Aur i-a suflat in ureche chiar Sf. Apostol Petru ce sa scrie despre Evanghelii.
Interesant mi se pare faptul, ca doresti sa umanizezi credinta, in vreme ce credinta trebuie sa ne indumnezeiasca pe noi...
Nu ai scris ce urmaresti prin umanizare; caci prin indumnezeire stiu ce urmareste Dumnezeu cu noi.
Ascultarea noastra trebuie sa fie numai intru Hristos, adica in lumina invataturii lui Hristos. Nu trebuie sa nu gandim in rest, ca in exemplul dat de tine cu jocul cu 5 jucatori. Dar si acolo, probabil ca exista un motiv pentru limitarea unei echipe la un numar de 5. Probabil ca primaria nu doreste sa transforme parcurile in stadioane de fotbal.
Nu cunosc teoria pe care o scrie Traditie. El a fost si in manastire, si poate stie amanunte, care nu sunt accesibile celor din afara manastirii, sau cel putin mie. Nu am de gand sa il aprob sau sa il contrazic, caci nu stiu. Totusi apropierea acelei tehnici de yoga nu mi se pare potrivita: tehnica de care vorbeste Traditie presupune ganduri, dar fara o mare concentrare, daca am inteles bine; spre deosebire de yoga, care presupune golirea de ganduri. Deci, in manastire se practica rugaciunea neincetata; iar yoghinii meditatia pe gol de ganduri. Vezi diferenta?
|