pt. Ory
Citind serioasa ta expunere mi-am adus aminte de o poveste din pateric in care un monah de rind isi tot ruga staretul sa-l lase sa mearga in pustie .Staretul nu voia socotindu-l nepregatit.Monahul argumenta mereu ca a citit modurile de ispitire a vrasmasului si cum se lupta cu el in fiecare situatie ,stie totul ,cunoaste totul ...doar voieste la pustie.Dupa multe staruinte staretul s-a induplecat si i-a dat drumul. La scurta vreme s-a intors speriat,ingrozit.Dupa ce l-a cercetat batrinul l-a oprit in minastire spunindu-i: da,stii multe,ai citit mult, te-ai informat dar nu ai si putere sa traiesti acolo.
Nu ma asteptam ca in rindurile tale cu stil(da ai stil,dar purtere...)sa gasesc grave greseli fundamentale.Ne apreciind,nerecunoscind ,necinstiind si nerespectind sfintele canoane(si implicit pe sfintii care prin descoperire dumnezeiasca le-au intocmit)nu recunosti biserica.Scurt.Ce sa mai tura,vura.Pai probabil pt. o asemenea greseala capitala (probabil !,nu am de unde sa stiu precis daca chiar spui adevarul sau este fronda)duhovnicul nu te impartaseste ,,sine diae"Nerecunoasterea legilor care stau la baza vietuirii crestine individuale si si a intregii biserici este vecin cu anatema,cu tagaduirea bisericii. Cum incape in sufletul tau aceasta paradigma: te zelesti sa fi ceva ce tocmai desconsideri? Pai vezi unde ai ajuns?
In societatea civila,aici unde se tot socializeaza pe rupte,cum poti vietui daca desconsideri legile ei . Sora draga ,supara-te pe mine ,mai bine,dar sa ne aducem aminte impreuna ce spunea sf.ap.Pavel lui Tit(sau Timotei): ,,Lupta-te lupta cea buna si vei capata cununa" a mintuirii,desigur. Iata clar, ca nu orice lupta cu care ne impaunam este si cea buna,folositoare si care duce la mintuire.
Fa cum vrei tu si pe mine ma iarta dar iti spun ca sunt surprins: cvasiapostazie live nu am avut sansa sa vad. Pt. un pacat ca asta(chiar si in graba zis)se face mult si greu canon
Da, ai stil ,te exprimi,,leterar" dar ai grave lacune.Procedind astfel NU PE HRISTOS IL MARTURISESTI.
Nu am mai indrasnit sa spun ca desconsiderindu-i pe sfinti si punindu-te mai presus de ei (revezi-ti formularea)fara voia ta te-ai erijat preasfinta(mai mult decit sfintii).Numai ca locul acesta este demult ocupat de cu adevarat Preasfinta; pt. tine nu cred sa mai fie loc.
Iarta-mi ,,taietura" dar la mari caderi se raspunde cu tarie.Totul pina la a-L marturisi pe Hristos !
Subiectul deschis de tine este extrem de grav si comporta multa discutie;pt. seara aceasta este destul dar pe parcurs vom mai face referiri.
Last edited by zaharia_2009; 01.08.2009 at 00:14:43.
|