Citat:
În prealabil postat de cristiboss56
Sunt nelămurit și chiar indignat, aflând după mai bine de trei ani, că Ory nu-L mărturisește pe Hristos. Atunci pe cine mărturisește, dacă nu vă este cu supărare ? Apoi , ca cineva să fie atât de categoric în a acuza și a eticheta credința sau necredința cuiva, înseamnă că a ajuns deja la rangul de Sfințenie. Am eu dreptul , sau ori și cine de aici , și nu numai , să spun : "Nu-L mărturisești pe Hristos" ? Deci, iertat să-mi fie, dar afirmația și acuzația dumnevoastră , nu vă onorează , mai ales în perioada Postului. Iertările de rigoare, se impun, Domnule Zaharia. Un post binecuvântat ! +
|
Afirmatia lui Ory este ...live. Ce sa ne facem ca nu intelegem la ea? Eu insa cu dragoste frateasca (nu numai augmentata de post ci deobste prezenta)va invit si va rog sa va spuneti parerea(pe larg sau concis)despre iertare .Ca sa inlesnim conversatia va propun sa precizam aspectele: cind iertam,cit iertam ,ce iertam, care este raportul nostru ,al iertatorilor,fata de cei care au facut canoanele,puteau ei sa ierte mai mult dar ne-au lasat pe noi sa ducem pina la capat iertarea, ce folos avem sau ce putem pierde daca iertam noi mai mult, putem cadea in pacate iertind asa, otova,cam cit de mari ar fi aceste pacate? Este necesar sa mai consideram toate canoanele sau putem completa necunoasterea lor cu ,,iertarea",suntem indreptatiti si iertati de pacate invocind necunoasterea canoanelor?
Ce prevaleaza la Hristos: dreptatea sau iertarea, de unde putem cunoaste clar aceasta? Intr-un fel sau altul sf. canoane pedepsesc mai mult decit este necesar omul sau ii afecteaza demnitatea? Daca da, de ce nu a facut nimeni nimic pina acum?
Sunt doar citeva intrebari isvorite din insusirile sf. canoane si bine inteles din ignoranta noastra. Nu va ascund ca m-as bucura sa-mi raspundeti tintit,pe fiecare intrebare. Doresc sa va cunosc mai bine parerile despre ortodoxie si sa vad mai bine felul in care o marturisiti. Nu doresc sa va afrontez iar daca vi se pare va rog sa ma iertati. Chiar daca aveti timp sau nu,chef sau nu astept un raspuns elegant si fratesc. Nu va obliga nimeni la nimic ci doar va rog !