Citat:
În prealabil postat de sophia
Costel, prima parte este corect. Am inteles acum ce spui tu si ai dreptate. Nu m-am gandit.
O observatie numai: la noi Taina botezului si a Mirungerii sunt impreuna, se savrasesc numai impreuna, deci sunt de fapt numai 6 taine. La Catolici am inteles ca se fac separat in timp cele doua, si atunci ei au 7 Taine cu adevarat.
|
Nu, Sophia, sunt 7 sfinte taine, ca si la catolici de altfel. Chiar daca in Biserica noastra se prefera ca Botezul sa fie imediat urmat de Mirungere, nu inseamna ca sunt acelasi lucru, sunt doua etape diferite. Pana la urma de multe ori bebelusii care sunt botezati, apoi imediat sunt mirunsi, si imediat sunt si impartasiti. Asta nu inseamna ca toate cele trei sfinte taine sunt de fapt una singura. La catolici atat mirungerea cat si impartasirea vine mai tarziu pe la 10-11-12 ani.
O dovada ca Taina Mirungerii este o sf taina de sine statatoare este ca daca cineva care a fost botezat ortodox, pleaca la o alta confesiune sau religie, apoi doreste sa revina la ortodoxie i se face din nou Sf Taina a Mirungerii.
Un lucru pe care nu l-a mentionat Costel este ca Sf si Marele Mir nu este ulei pur si simplu, ci este untdelemn amestecat cu o multime de mirodenii si substante care se sfinteste de catre patriarh numai in Joia Mare in Saptamana Patimilor, si apoi se distribuie cate o sticluta la fiecare parohie din patriarhie. Mirul cu care sunt miruiti oamenii la sfarsitul slujbei este ulei (uneori amestecat cu parfum) sfintit eventual la Sf Maslu.