Citat:
În prealabil postat de marioad24
Si atunci cum ramane cu pilda Samrineanului cel milostiv? Samarineanul il cunostea pe cel cazut intre talhari? Spune Hristos ceva rau despre cel cazut? Ca ar fi meritat sau nu sa fie ajutat? Ca pacatele lui l-ar fi impiedicat sa fie ajutat? Spune Hristos ceva despre pacatele lui? Ideea pe care o transmite Hristos e cea de a ajuta; neconditionat. Si apoi sa fie Hristos impotriva miluirii? "Fericiti cei milostivi, ca aceia se vor milui". Si apoi ce are Dumnezeu, Hristos impotriva actului de milostenie? Vrea sa-l desfiinteze? Nu cred. Mila noastra nu trebuie cenzurata. E treaba si puterea lui Dumnezeu si a lui Hristos daca iarta sau nu. Si mai scrie undeva in Biblie: "Mila biruieste orice pacat", "Mila voiesc iar nu jertfa" si "Rugati-va pt cei ce va fac rau". Si mai cred eu ca mila merge inaintea dreptatii (la Judecata si in viata). Iar noi cei ce avem putere spirituala, datori suntem a ajuta pe cel cazut. Caci nu putem pastra ce a m primit doar pt noi. Eu zic ca trebuie sa mustram si sa iertam; mustrare spre indreptare si iertare pt a ramane in dragostea lui Hristos.
|
Frate,ca un crestin ce esti si facind parte din biserica ortodoxa este indreptatit si si obligatoriu,bine inteles,sa respecti legile(canoanele)acesteia.Acestea sunt multe si normeaza toate aspectele vietii duhovnicesti inclusiv modul de alcatuire al pomelnicelor.De acolo invata si batrinul Cleopa cum sa facem . Daca nu te intereseaza canoanele... Ma surprinde un asemenea comportament dar este treaba ta ,in definitiv faci ce vrei !
Despre pericopele evanghelice(pasajele din evanghelie)pot sa reamintesc ca ele au fost talmacite de sfintii parinti iar modul lor de talmacire a ramas etern.Asa,ca si ei,trebuie sa intelegem pildele evangheliei si nu cam cum am crede noi sau ni s-ar parea ca raspunde la interesele noastre la un moment dat.
Hristos a dat evanghelia asa cum o stim toti dar tot Hristos a introdus normele de vietuire in biserica ,prin insuflarea apostolilor si a sfintilor fara a veni cu el insusi in contradictie.Crezi frate sau te indoiesti ca Hristos nu ar fi D.zeu ,adica ar fi facut asemenea greseli din neatentie sau prin scapare? Eu nu pot sa cred ,si mai cred ca tot sistemul acesta numit biserica ortodoxa este fara cusur pt. ca are cap tocmai pe Hristos.
Noi oamenii,insa da, avem tot felul de ,,craci si buruieni"pe noi pe care daca ne mentinem in biserica cu ajutorul Mintuitorului ,incet incet le pierdem si putem dobindi o mare sansa de a ne mintui!