View Single Post
Vechi 03.08.2009, 01:30:08
Anca-Miha
Guest

Implicit

Din pacate tiganilor le lipseste ceva de baza: cei 7 ani de acasa. Fara acesti "7 ani de acasa", deci fara o educatie primita in sanul familiei, se pot baga oricati bani, dar fara a-i schimba cu adevarat.

Intamplarea face ca am cunoscut o familie de tigani "foarte scuturati"; amandoi cu studii superioare si succes in viata. Cand i-am cunoscut nici prin cap nu mi-a trecut ca ar fi tigani; am aflat acest lucru de la ei pe parcurs... Lipsa celor 7 ani a semnalat-o unul din copiii lor, care, ajuns la o varsta la care isi putea da seama de acest lucru, le-a reprosat ca nu au fost educati de acasa. Ori educatia romanului este prin excelenta crestina; lipsa unei traditii in acest sens in familie se simte si la cei, care au profitat de calitatile lor intelectuale si au ajuns "cineva"; in momente de criza, cu toti banii pe care ii au, cu toata pozitia, tot isi vor ridica poalele in cap, cum se spune.

Faptul ca si romanii sunt confundati cu tiganii se datoreaza tot acestei lipse de educatie in sanul familiei, caci lipsa celor 7 ani de acasa, care nu sunt 7 la numar, ci mult mai multi, se reflecta si in gandire si comportare. Romanii, care au cei 7ani de acasa, care au pregatirea necesara si comportamentul adecvat, nu vor mai fi confundati cu tiganii, si vor deveni buni ambasadori ai Romaniei peste hotare.

Este foarte usor sa-i criticam pe tigani, disociindu-ne de ei; dar poate ar trebui sa ne gandim si de ce sunt ei asa, si cata vina personala au pentru lipsa lor de educatie. Practic au aceeasi lipsa de vina, precum avem noi lipsa de merit ca ne-am nascut intr-o familie, care ne-a educat si ne-a invatat de bine. Si ar trebui sa ne gandim si la raul pe care il facem imprumutand gesturi si cuvinte vulgare, folosindu-le cu nonsalanta chiar si in fata copiilor.
Tocmai de aceea e atat de important sa dam mai departe copiior educatia primita in familie, valorile noastre crestine, care noua ne-au intrat in sange odata cu laptele supt de la mama, in vreme ce altora nu; sa pastram limba romana curata si frumoasa cum e ea.
Reply With Quote