Citat:
În prealabil postat de Marius22
Sfintii Parinti nu si-ar dori ca noi doar sa-i citam, ci mai ales sa-i imitam. Viata lor era conforma cu ceea ce marturiseau, pe cand, in cazul nostru, nu mai este asa. Astazi avem nevoie, mai mult ca oricand, de invataturile lor, pentru a trai asemenea Parintilor.
Este evidenta aceasta trista realitate mai ales la nivelul teologiei academice, unde Parintii Bisericii sunt vazuti asemenea unor "enciclopedii de spiritualitate", la care facem apel, in lucrarile redactate dupa "rigori stiintifice". Ne multumim la a ramane doar la gandirea parintilor, ca si cum ar fi fost niste mari "ganditori" sau filosofi, pierzand din vedere ca ei nu si-au propus sa transmita un mod de a gandi, ci mai ales un mod de viata.
De aceea, Traditia inseamna viata. Ea pastreaza si transmite fiecarei generatii, etosul ortodox autentic.
|
Intru totul de acord. Si ca sa citez din Sfantul Maxim (sic!): Cuvantarea despre Dumnezeu fara curatia inimii este teologia diavolilor. Aici este pericolul real al bogatiei traditiei, intr-adevar.
Dar din cauza pericolului nu trebuie sa ne ferim de Traditie, ci sa ne folosim de ea ca sa dobandim curatia primului veac. Fara traditie nici macar nu am sti cum traiau si cum se mantuiau stramosii nostri crestini, ci am fi dezradacinati, precum protestantii, a caror istorie incepe - in cel mai bun caz - in 1517.
Traditia trebuie insa innoita prin vorbele si faptele fiecarei generatii.