View Single Post
Vechi 05.08.2009, 08:30:00
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat din http://www.crestinortodox.ro/1078-canoane:

64. Daca vreun cleric se va afla postind in ziua Duminicii sau Sambata, afara numai de una singura (pe an), sa se cateriseasca; iar de va fi laic, sa se afuriseasca.

http://www.canoaneortodoxe.net/indrum_can.html

ABSTINENȚA. Clericul care se abține de la nuntă, carne și vin, nu pentru înfrânare, ci din scârbă, hulindu-le ca lucruri rele, ori să se îndepărteze, ori să se caterisească și să se lepede de Biserică. Asemenea și mireanul. 51 ap.
- Clericul care în zilele de sărbătoare nu se împărtășește din carne și vin din scârbă, iar nu din înfrânare, să se caterisească. 53 ap.
- Clericul care postește (post sec) Sâmbăta și Duminica să se caterisească; mireanul să se afurisească. 66 ap.

...adica eu voi fi afurisit daca intr-o zi de weekend se va intampla sa mananc numai vegetale? Eu m-am hotarat sa nu mai mananc carne decat rar... In fond, ce inseamna aceasta afurisenie?

85. Sa va fie tuturor, clerici si laici, carti vrednice de cinste si sfinte din
Vechiul Testament acestea: Ale lui Moisi cinci (Facerea, Iesirea, Leviticul, Numerii si a Doua lege), a lui Iisus Navi una, Rut una, ale Imparatilor patru, Paralipomene din artea zilelor doua, Ezdra doua, Ester una, Iudit una, ale Macabeilor trei, a lui Iov una, Psalmii (o suta cincizeci), ale lui Solomon trei (Pildele, Eclesiastul si Cantarea Cantarilor), ale Proorocilor saisprezece. Afara de aceastea vi se aduce aminte sa invatati pe tinerii vostri intelepciunile mult invatatului Sirah. Iar ale noastre, adica ale Noului Testament, sunt: Evangheliile patru (a lui Matei, a lui Marcu, a lui Luca si a lui Ioan), patrusprezece epistole ale lui Pavel, una a lui Iacov, trei ale lui Ioan, una a lui Iuda, doua ale lui Petru, doua ale lui clement si Asezamintele cele prin mine, Clement, dedicate voua, episcopilor, (pe care nu trebuie a le da pe fata catre toti pentru lucrurile tainice din ele) si Faptele noastre, ale apostolilor.XLVIII.

Si eu stiam ca sunt 150 de Psalmi, dar aici vad ca sunt 151. Ce-i cu acest psalm necanonic-apocrif?

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote