Tot nu ai dat contextul primului citat.
Acum, Pamântul este centrul universului pentru ca aici traieste omul, scopul creatiei si soarele, luna si stelelele au rolul de luminatori, nu altul.
Ca urmare soarele, luna si stelele si tot cosmosul se învârtesc în jurul pamântului. Teoria stiintifica potrivit careia pamântul ar fi doar unul din corpurile ceresti e la fel de adevarata si cu teoria evolutiei. E o explicatie pentru cei care nu cred, menita sa arate ca lumea putea pasamite sa existe si fara Dumnezeu.
Deci daca citatul din Sf. Ioan Damaschin are sensul dat de tine, atunci a gresit acel sfânt, fiindca si Crezul si Mântuitorul arata ca Dumnezeu nu a creat cosmosul ci cerul si pamântul:
Cred intru Unul Dumnezeu, Tatal Atottiitorul,Facatorul cerului si al pamantului...
iar Mântuitorul spune
Matei 24
29.Iar îndată după strâmtorarea acelor zile, soarele se va întuneca și luna nu va mai da lumina ei, iar stelele vor cădea din cer și puterile cerurilor se vor zgudui.
...
31.Și va trimite pe îngerii Săi, cu sunet mare de trâmbiță, și vor aduna pe cei aleși ai Lui din cele patru vânturi, de la marginile cerurilor până la celelalte margini.
...
35.Cerul și pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece.