În prealabil postat de zaharia_2009
Pt. ca subiectul este interesant si pt. ca il gasesc f. potrivit imi permit sa-mi spun si eu parerea, formata din scrierile parintilor contemporani din Athos(Paisie aghioritul si Sofronie Saharov)si a parintelui ioanichie Balan. Daca voi ceilalti frati si surori aveti alte pareri va rog sa ma iertati si sa ma considerati doar un ,,trecator" prin topic:
Sigur ca trebuie sa ne rusinam de gindurile noastre necurate,de nedreptatile noastre, de necinstea noastra ,de nesmerenia noastra,de nesupunerea noastra,de neascultarea noastra,de lipsa bunatatii dupa putere... de toate,toate pacatele noastre; dar cind este vorba de icoane atuncea avem obligatia sa:
in orice casa de ortodox trebuie sa existe o icoana(cel putin) si o candela care sa functioneze(vorba parintelui Cleopa).Pt. a-si pastra harul de la sfintire cit mai indelungat si pt. a ne fi de mult folos in preajma icoanelor trebuie sa ne comportam intr-un fel anume,adica sa le acordam toata cinstea cuvenita exact ca si cum sfintul din icoana ar fi prezent real in camera noastra. Adica,nu trebuyie sa umblam in pielea goala prin fata lor,nu trebuie sa injuram sau sa vorbim vulgar,nu trebuie sa urmarim la TV programe vulgare ,nu trebuie sa facem desfrinari extra sau conjugale(ci doar implinirea fireasca a impreunarii conjugale cu cit mai multa buna cuviinta)trebuie sa ne rugam inaintea lor in tinuta cit mai decenta,trebuie sa le tamiem cel putin o data pe luna iar cind le curatam si le stergem de praf va trebui sa folosim o cirpa special aleasa si imbibata in aghiasma; este potrivit de asemenea ca la fiecare intii ale lunii(prima zi din luna)sa mergem la biserica ,sa luam aghiasma atunci facuta si sa stropim prin toata casa cu ea,inclusiv peste icoane, in ziua sfintului sa facem acatistul si paraclisul inaintea ei.
Necinstindu-le,tinindu-le in locuri dosite,netamiindu-le si nepunindu-le candele ramin doar obiecte de decor,elemente de arta bisericeasca cu valoare doar estetica.Schimbatul de haine se poate face f. bine in baie.
Cine se indoieste sau chiar are aversiune fata de un asemenea tratament ...faca cum o crede de cuviinta.Dar cine le iubeste(nu doar le indrageste !)si asteapta ajutor duhovnicesc de la icoane(mai bine zis de la sfintul reprezentat in icoana) ,bine ar fi sa se poarte cu mare dragoste fata de ele !
|