Citat:
În prealabil postat de Fani71
Zaharia, da de ce spune parintele Ioanichie Balan ca nu e bine sa ne aratam dezbracati in fata icoanelor??
Mie mi s epare ca au dreptate Anna si Mirela.
Si aici apare aceeasi proiblema cu trupul pe care par sa o cam aiba crestinii in zilele noastre. Trupul este curat, noi il murdarim cu ganduri necurate de pofta ca pentru un obiect si de desfranare.
|
Nu este bine sa ne aratam desbracati nici pe strada ,nici la serviciu ,nici la masa,nici in biserica si bine inteles nici in fata icoanelor ,nici in multe alte situatii. Este o atitudine impardonabila,cu atit mai mult in fata unui sfint. Nu este vorba de trup,daca ar fi curat sau impur ; nici nu conteaza asta...nu se face asa ceva ! Chiar daca ai fi o ,,cuvioasa" crezi ca l-ai putea ,,venera" ,de exemplu, pe sf. mare muc. Dimitrie prin trecerea ta goala prin fata icoanei sale? sau rugindu-i-te goala pt. ca ai trup curat ? Eu ma indoiesc in mod cert! O icoana se respecta si se venereaza(este vorba de persoana reprezentata in icoana) in aceiasi masura indiferent ca este expusa in biserica sau in casa ta sau intr-un muzeu sau intro statie de metrou(daca este sfintita !)sau daca o gasesti aruncate pe jos; ea tot icoana este.
Sfintii dobindind prin proprie nevointa trup curatit si neintinat si-au acoperit cit mai mult fata si trupul,indiferent de sex,in orice zi ,adica in mod curent,si asa sunt si pictati in biserici,cu toate ca dupa speculatia ta ar fi fost indreptatiti sa umble cit mai goi !Ori nici pe departe nu este asa !
Noi murdarim trupul in primul rind faptic,mai ales faptic si mai apoi si cu gindul !Trupul la zidirea lui (a noastra a fiecarui om)si mai ales imediat dupa sf. botez este clar ca este imaculat ,dar imediat dupa aceea(este greu sa spunem cu precizie mare cit timp dupa aceea)si pina la sfirsitul vietii este continuu intinat ,in mod voit de catre noi,fiecare. Dar nu asta este subiectul ...ci ,,tratamentul" icoanelor.
Iarta-ma ca m-am lasat dus de subiect : te salut si-ti doresc o duminica cu pace si bucurie !