Și totuși ( despre post ) . . .
Atunci când postim , avem tendința să ne ridicăm deasupra celorlalți, să ne considerăm superiori. Nu mâncarea ne va facilita poziția înaintea lui Dumnezeu, ci modul în care am ales să renunțăm la anumite feluri de mâncare. Postul se trăiește în dragoste de semeni , căci prin postul meu nu mă depărtez de semeni, ci de păcat, nu mă înalț peste oameni, ci peste peste omul cel vechi, stăpânit de patimi. Accentuez și pe acest topic că în perioada de post nimeni nu ne este inferior. Nu putem expune exercițiul postirii pericolului jignirii celorlalți, chiar dacă aceștia nu postesc sau chiar dacă sunt atei. Accentuez aceasta, văzând capcanele ispitelor ce au apărut chiar aici pe forum , ispite venite din partea unor useri ce nu au nimic în comun cu Ortodoxia . Să ne ferim de cursele acestora ! Nu avem voie să rănim, să arătăm altosa cât de "creștini" suntem, nu avem voie să ne comparăm, pentru a ne simți mai presus. În post, nrice scop, altul decât apropierea noastră de Dumnezeu și de semeni, în iubire și bună făptuire, trebuie să dispară. Postirea face parte din taina vieții, este o lucrare a sufletului, în primul rând. Atunci când taina postirii este afișată, o pierdem, deoarece taina trebuie descoperită din trăire. Post binecuvântat în continuare ! +