View Single Post
Vechi 10.08.2009, 13:04:18
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Chiar vroiam sa scriu ceva in legatura cu asta la alta intrebare pe care o puneai despre strana.
Este adevarat ca in Biserica ortodoxa orele slujbelor au in sens, nu sunt intamplatoare si de aceea nu se poate face orice slujba oricand. Luturghia se face dimineata, teoretic cu atat mai devreme cu cat sarbatoarea e mai mare, pentru ca astfel ajunarea dinaintea impoartasanie este mai scurta. De aceea in postul mare liturghia darurilor inainte sfintite (care este o forma de vecernie de altfel) ar trebui sa se faca seara (si chiar se face in unele locuri), pt ca in postul mare este firesc sa ajunam mai mult.

Liturghia se mai face dimineata si in amintirea invierii, care a fost la rasaritul soarelui - deci dimineata.

Toate bune si frumoase, insa toate regulile din tipicul actual au fost facute in alte timpuri cu alte moduri de viata. In acele timpuri in zilele de sarbatoare oamenii nu munceau si se duceau dimineata la biserica. In zilele noastre nu prea mai este posibil asa ceva. De altfel multe reguli care ar trebui (ca cea cu liturghia darurilor dinainte sfintite seara) nu prea se respecta..
Deci, se pot gasi solutii. In parohia in care sunt eu de ex. in timpul saptamanii cand este o sarbatoare se face in seara dinainte un fel de priveghere (vecernie si utrenie) scurta, urmata de liturghie. De altfel acest fel de slujba este prevazut si de tipic pentru unele sarbatori in manastiri, se numeste agripnie. Daca nu ma insel la Athos se face asa mereu. Evident, in manastiri dureaza cam toata noaptea. Asta nu se poate pentrui mireni.
Solutia mi se pare foarte buna. Bineinteles, pentru cei care se impartasesc presupune un post mai lung. Daca nu pot, ca lucreaza din greu, preotul le spune sa manance dimineata de ex.
Alta solutie pe care am vazut-o este sa se faca liturghia dimineata foarte devreme.

Ins si asa, vine putina lume in timpul saptamanii. Dar macar cine are putere, poate sa vina, chiar daca lucreaza.