Eu cred ca in Biblie se foloseste o exprimare relativa la ce observa oamenii de pe Pamant. Pana si oamenii de stiinta atei care cred cu toata inima ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui, si nu invers, vorbesc tot in termeni relativi la Pamant, "Soarele rasare", "Soarele apune", etc...
Cuviosul Paisie Aghioritul spune ca diavolul nu lucreaza niciodata contra. Pe cel inclinat spre pacate, il impinge spre si mai multe pacate. Pe cel inclinat spre credinta incearca sa il impinga in nevointe necugetate, inselare, fanatism religios, stilism, etc. Sa avem deci grija sa nu cadem in ispite de-a dreapta.
Avem suficiente mentiuni in Biblie si in Sfintii Parinti ca sa stim cu siguranta ca Pamantul si Universul au doar vreo 7,500 de ani, si ca nu a existat niciodata nici o evolutie. Insa despre geocentrism, cam greu de spus ca avem astfel de mentiuni.
E posibil totusi ca inainte de caderea lui Adam, cand lumea era cu totul diferita, sa fi fost Soarele cel care se invartea. Sa avem grija la ce perioada anume se refera Sfintii Parinti cand vorbesc despre asa ceva.
Bogdan.
|