Citat:
În prealabil postat de andrei25
Profesorului Buca, conducatorul psaltilor Patriarhiei, i-a spus un parinte induhovnicit de la o manastire: "daca nu-i ridici in cer pe credinciosii din biserica, degeaba canti". Cine doreste, am 3 cantari bisericesti foarte frumoase, care chiar te ridica la cer. Doamne ajuta!
|
Asa este. O mare ispita ii paste pe cei ce canta astazi in biserica, mai mult "de dragul artei", decat din dragoste pentru Dumnezeu si pentru semeni. Se simte cu usurinta diferenta dintre cele doua categorii.
Este adevarat, muzica psaltica este pana la un punct arta, dar dincolo ea, este rugaciune. Am ascultat atat mireni cat si monahi cantand muzica psaltica. Cea interpretata de monahi a lasat o amprenta profunda in sufletul meu. In general, mirenii pun accentul pe virtuozitatea executiei, si se opresc in acel punct, unde muzica nu reuseste sa devina pentru ei rugaciune, si din pacate, nici pentru ceilalti. Monahii insa reusesc acest lucru. Acest fapt arata importanta vietii duhovnicesti, pana si in actul cantarii.