Neamurile sunt mostenirea lui Hristos.Da crestinismul a inceput din Asia , la inceput din Israel , dar Israeliti nu au crezut in El decat foarte putini,o ramasita; Evreii au persecutat Biserica tot timpul si au incercat sa-i omoare pe apostoli pe unii chiar omorandu-i;In Antiochia prima oara au fost numiti cei ce urmau pe Hristos `crestini`.Antiochia este prima Episcopie formata de apostoli si de Petru.Mai apoi crestinismul s-a extins in toata lumea , fiind propavaduit pana la marginile Spaniei,si in Italia.Biserica a fost una pe pana in 1054 cand a avut loc marea schisma.Biserica era impartita dupa Imperiul Roman , de apus si de rasarit, est si vest.Se stie ca atat romanii cat si greci aveau in spate un trecut politeist(credinta in mai multi zei) , dar au trecut la crestinim.Biserica a fost una pana in momentul schismei, Patriarhia centrala si primara era Roma , iar a doua Roma este Constantinopul care si ea a fost recunoscuta la statul de Patriarhie.Desigur Roma a avut intaietate pentru ca a fost formata de apostolul Petru si Pavel si un mare impact asupra Romei l-au avut acesti doi Apostoli.Toti apostolii au fost calauziti de acelasi Duh , de Duhul Adevarului , de Duhul Sfant , si peste tot s-a propovaduit aceeasi evanghelie.Nu stiu sa-ti raspund de ce in Asia crestinismul s-a diminuat si nu stiu sa-ti zic cat de recent , dar mai nou in aceasta epoca a inviat paganismul si religiile politeiste si vechi , impreuna cu alte religii.Un impact in Asia mai ales Arabia , Turcia , Maroc si tari ca acestea l-a avut religia musulmana , care a aparut undeva prin secolul al7-lea in anul sase sute si ceva , avand la baza tot un singur Dumnezeu si o revelatie `primita` de proorocul Mohamed.Deci si intre crestini si musulmani au avut loc razboaie religioase , se stie... iar musulmanii tarile arabe si cele din vecinatate din Asia acaparau tot mai multa lume si starnea curiozitati.Dar zice apostolul , chiar si inger de va veni din cer sa va spuna alta evanghelie sa nu-l credeti.De asemenea in tarile vest asiatice e cultura Zen si religia Budista,s.a.m.d. Sunt fel si fel de religii , oricum crestinismul a ajuns in cele mai ascunse colturi... si intreaga lume a auzit de Iisus, peste tot sunt crestini in lume.Ar fi bine ca Roma sa intre in comuniune cu Ortodoxia si sa se lipeasca la dreapta credinta catolicii , eu mi-as dori , simt ca lipseste ceva.Pace
|