Citat:
Īn prealabil postat de Fani71
Cat despre morala atee, da, imi amintesc ca si topcat, in discutia 'exista morala atee', vorbea despre asta. Mie mi se pare ca acest criteriu stiintific, de a face binele pentru ca asta face bine societatii si este mai rational sa fii altruist decat egoist, nu functioneaza prea bine la nivelul individului, cu rare exceptii. Ba nu functioneaza mai deloc, pana la urma ce il face pe un individ ateu sa fie altruist este ori educatia ('eu asa ceva nu fac'!) ori constiinta, acea voce misterioasa care ii spune ca nu este 'bine' sa faca un anumit lucru. Dragostea care este in el, si nu stie cine a pus-o.
Uitasem politia ;-)
|
Nimeni nu spune ca trebuie sa facem bine pe criterii stiintifice.
Stiinta ne spune insa de ce facem binele.
Stiind de ce majoritatea oamenilor (sau fiintelor, in general) face (si) bine, putem invata ce putem face, ce anume sa ii invatam pe copii sa fie cel putin ca noi.
Un copil este invatat sa nu injure pentru ca "nu e frumos asa". Insa stiinta ne spune ca, defapt, il invatam asa pentru ca, chiar daca inconstient, injuraturile ne deranjeaza, declansind in creier diverse mecanisme de protectie, violenta verbala fiind aproape echivalente (intr-un anumit sens, evolutionist) cu violentele fizice.