View Single Post
Vechi 18.08.2009, 23:45:37
coralina's Avatar
coralina coralina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Draga Sophia,

In cei 5 ani ai mei de "strainatate" nu am remarcat aceasta tendinta a romanilor de-a se izola de societatile in care traiesc, de-a nu accepta obiceiurile locale, de-a construi un zid in jurul propriei persoane. Ba din contra, as spune ca romanii sunt printre cele mai "adaptabile" natii pe care le-am cunoscut pana acum! La noi biserica e plina, petrecerile organizate de comunitatea din Olanda gem de lume, s-au creat prietenii, relatii de afacere, de intrajutorare, etc. Or fi si persoane care prefera sa se tina deoparte insa, in general, romanii sunt sociabili.

E drept ca nu avem spiritul de turma al altor natii si ca nu ne ajutam intre noi pe cat ar trebui. Uitati-va la musulmani, sar unul pentru celalalt la nevoie fara sa puna intrebari prea multe. Insa ei nu se adapteaza, cunosc iranieni care locuiesc aici de 15 ani si abia cunosc 3 cuvinte in olandeza. De traditii nu mai vorbim, n-o sa-i vedeti pe ei vreodata mancand stamppot (mancare traditionala olandeza) sau purtand klompen (saboti de lemn). Romanii in schimb sunt taman pe dos, ceea ce le netezeste putin renumele deja botit de "hotii Europei".

Cat despre faptul ca "tragem" unii spre altii precum bulele de ulei intr-un pahar cu apa.... asta e normal, draga Sophia. :) Avem acelasi sange, aceeasi baza culturala, aceeasi limba, aceleasi apucaturi culinare si, nu in ultimul rand, aceeasi credinta! Cand postez pe site-uri romanesti eu am o senzatie virtuala de "acasa". :)

Doamne ajuta!