Citat:
În prealabil postat de vsovi
dar de ce ai impresia ca seara la evrei este la apusul soarelui?
|
Nu am impresia, ci așa reiese din Scriptură:
"
Seara, după asfințitul soarelui, au adus la El pe toți bolnavii și îndrăciții."(
Marcu 1,32)
Pare că dându-și seama că termenul „
seară” nu era destul de precis pentru iudei pentru a fixa momentul pe care el îl avea în minte, Marcu adaugă acest comentariu explicativ în plus. Nu este o tautologie, având în vedere imprecizia relativă a termenului
seară.
Legea rabinică interzicea orice atenție acordată bolnavilor în sabat, de aceea au adus bolnavii la Iisus abia după ce a apus soarele sâmbătă seara. Acest verset cred ca vă lămurește și când se termina sabatul (în postarea anterioară vă scrisesem când începe sabatul - vineri seara).
Citat:
nu domnule, ci seara incepe cand soarele depasheshte mijlocul Cerului...
|
Domnule, acest lucru este fals nu numai din punct de vedere teologic, dar și astronomic. Când soarele este la
mijlocul cerului, adică la zenit, este amiază. De la acest moment până începe seara mai sunt destule ore...
Citat:
iar ce ai dat
Levitic 23:32 "Aceasta să fie pentru voi o zi de Sabat, o zi de odihnă, și să vă smeriți sufletele în ziua aceasta; din seara zilei a noua pînă în seara următoare, să prăznuiți Sabatul vostru."
confirma ca sabatul nu este doar in ziua a 7-a ci shi a noua zi dintr-un shir randuit shi in care este un fel de post prin odihna... de Sabat... "să vă smeriți sufletele în ziua aceasta"
|
Exemplul acesta vi l-am dat ca să demonstrez că ziua (deci și sabatul) durează de la apus până la apusul următor.
Sabatul despre care e vorba în text, nu este sabatul zilei a șaptea, ci un sabat ceremonial (zi ceremonială de odihnă)- Ziua Ispășirii în ziua a 10-a a lunii a 7-a (vezi vers. 27).