Sunt intru totul de acord ca trebuie sa urmam calea sfintilor, bineanteles ca asta face OD, incearca sa urmeze viata sfintilor, atat a celor vechi, din Biblie cat si a celor mai noi, OD nu este impotriva sfintilor, ea mai mult , cheama oamenii la sfintenie, la curatenie si traire autentica, doar nu a desfintat OD trairea ortodoxa, ci a peomovat-o
E adevarat ca sectarii folosesc "discursul" cu bautura , fumatul, desfraul, etc, dar ei spre deosebire de OD, nu vad fata sfanta a ortodoxiei, ei asociaza ortodoxia cu asa ceva, si este oare rau sa condamnam pacatele? mai bine tacem? din pacate prea mult se tace in Biserica noastra
Clar ca cine vrea sa se induhovniceasca are nevoie de tainele Bisericii, este evident pt orice ostas
Despre icoane bizantine, n-am ce comenta, adunarea mea se tine in biserica
muzica psaltica intradevar e o muzica e adevarat, o muzica duhovniceasca, specific ortodoxa, se canta si la OD, dar sa fim seriosi, se poate ingradi cantarea pentru Dumnezeu? poate ca tie nu-ti trezesc nimic sfant aceste cantari, dar pentru multi ele chiar ii apropie de biserica, la noi si in timpul Sf Liturghii dupa "Unul Sfant" se canta pricesne, si crede-ma e xista viata duhovniceasca, eu o spun din experienta traita in biserica de mine si mai multi membri sau ne-membri in OD, nu din teorii despre cat de frumoase sau nu sunt unele cantari,ura asta inpotriva pricesnelor, nu-mi dau seama de unde provine?
Lectura din Sf Parinti e la ordinea zilei, recunosc insa ca in unele adunari mai putin, dar asta din lipsa preotului!
Nu stiu la ce te referi cand spui ca OD promoveaza un kitsch spiritual??
cantarile si poeziile OD sunt inspirate atat din Scriptura, Traditie, si traditia poporului roman, din suferintele, dorurile si nevoile poporului nostru, multe dintre ele s-au compus cu lacrimi in temnitele grele ale comunismului, deci cum poti sa zici ca sunt kitsch-uri?
Mai multe nu mai zic, pentru ca nu inteleg aceasta lupta inpotriva OD, doar nu umbla cu reviste pe la colt de strada, nici pe la usile oamenilor sa-i lamureasca sa vina la OD, Totul e facut cu binecuvantarea Bisericii si a ierarhului locului, unde-si desfasoara activitatea,, daca multi l-au putut afla pe Domnul direct prin Biserica , pt altii a fost mai greu, si L-au aflat pe Domnul, si Biserica Sa, prin OD, ca printr-un intermediar, in nici un caz OD nu are pretentia ca este o asociatie sfintitoare, sfintitoare este doar Biserica prin tainele ei, si orice rupere de Biserica, duce implicid la ruperea de Oastea cea mare a lui Hristos, si de "Oastea Domnului"
|