tuturor curajosilor
Fratilor , de la prima vedere pot spune clar ,fara dubii sau sa credeti ca as exagera ca voi sunteti niste curajosi !Nu gresesc, dar sa ne reamintim impreuna citeva lucruri;
- nici un canon,ca sa zic asa, nu se face de capul fiecaruia, ci numai si numai la porunca duhovnicului.Nici propria dorinta,nevinovata, de ,,informare " si culturalizare,daca se refera la carti de cult individual sau public nu se face de capul nostru ci cel putin cu binecuvintarea unui preot. Oricum vom da peste incercari din care cea mai frecventa (in cazul lipsei de binecuvintare)este sa nu intelegem nimic sau sa intelegem alte trasnai cu care sa incepem mai departe sa ne contrazicem cu altii conviinsi fiind ca am citit noi cu ochii nostri.Sa nu uitam ca sf. carti au de regula mai multe intelesuri posibile dar noi trebuie sa le intelegem dupa talmacirea sf. parinti. Psaltirea cu atit mai mult.
- in secolul XIX si aproape de jumatatea celui de al XX-lea cu psaltirea se faceau exorcizari... atita este de puternica in cutremurarea si alungarea ispititorului. Mai ales citirea psaltirei nu se face din proprie initiativa, contine numeroase blesteme ,sub diverse forme impotriva ispititorului!
- citirea bibliei fara binecuvintare de cele mai multe ori duce la inselari duhovnicesti. Sa nu uitam iarasi ce spunea celebrul batrin Cleopa despre diavol (spunea multe dar acum ma refer la:) : ,,este cel mai mare teolog, el te poate invata multe : sa inveti pe de rost evanghelia,sa vorbesdti in limbi ...etc".Nu se recomanda citirea ei fara binecuvintare.Cine vrea poate sa incerce dar nimeni nu poate sa spuna cind si la ce sa se astepte! Ce inconvenient este sa ceri binecuvintare ? In acest caz oamenii sunt de doua feluri : temerarii si inconstientii; adica cei cu curaj nativ dar ne incercat si cei care nici macar curaj nu au. Faca fiecare cum o crede de cuviinta!
Sora care a deschis topicul in putine cuvinte spune f. multe lucruri la care a primit cele mai neserioase(fanteziste)raspunsuri dar care culmea pot presupune anumite ispitiri. Ceea ce nu inteleg eu este de ce ne pocneste mila si dragostea tocmai atunci cind nu este cazul. Adica,altfel spus, prin lucrarea ispititorului ajungem sa avem reactii pe dos : cind nu trebuie si cum nu trebuie !Ne iubim aproapele,de orice religie, il ajutam ,il sprijinim,il intarim,il... dar de ce tocmai sa-i pomenim la slujbele bisericii pe cei care nu au absolut nici o legatura cu ea? Pai am terminat toate rugaciunile pt. noi,am ajuns la mintuirea noastra ca sa ne ocupam deja de pagini ? Cum ar fi sa auziti la o slujba(oricare)a bisericii pomenit Iuda iscarioteanu ,sau Arie sau Macedonie sau imparatul Iulian apostatul sau pe oricine nu a avut dragostea si inima curata de a intra in biserica lui Hristos? Nu este aiurea ? Mai inainte sa facem ceva trebuie sa luam binecuvintare.Nimic din ce se face duhovnicesc ,in biserica sau in afara ei ,se face numai cu binecuvintare.Dar cit de grav este ca binecuvintarea este neintemeiata. Ciudata atitudine a preotului respectiv. Pe considerentul ca la psaltire se poate trece orice om cu pacate mari si patimi(si nu se trec la alte slujbe)dar ortodox,astazi se fac tot felul de abuzuri neinchipuite. Pai daca este asa , ce ziceti ,parintele acela cred ca ar putea sa-l treaca si pe ispititor la psaltire ... ca sa fie iertat !
Ori nici pe departe nu este asa !
Nici o data si nici unde nu se pomenes oameni care nu fac parte din biserica ortodoxa la slujbele acesteia.
Este bine sa ne informam strasnic, si sa ne comportam cu mult discernamint pt. oamenii din alte religii,chiar catolica si sa nu ne lasam pocniti in moalele capului chipurile de dragostea absurda ! procedind asa la intimplare(din dragoste ne la locul ei )ne putem trezi aruncati in te miri ce ispitire.
Parerea mea este sa-i ajutam lumeste pe prietenii de alte religii iar pomenirea sa si-o faca ei singuri la ...ei si sa nu facem pe ecumenistii ca o sa cadem in mare pacat.Ecumenismul este sminteala moderna a secolului ,adica acea actiune in care vrem noi sa punem pe acelasi altar(desi multi nu au nici macar asa ceva)pe Hristos rastignit cu rastignitorii sai si cu satan! Este o nebuna instrainare a cugetului ! Nu este bine asa!
|