Sa revenim la subiect (morala crestina vs morala atee). Cu precizarea ca e cam nefericita formularea, as fi preferat "morala laica" sau "seculara".
Desi mult diferite, mie mi se pare evident ca morala crestina a preluat pe parcursul timpului elemente din morala laica. De exemplu, in epistola catre romani a apostolului Pavel, acesta spune ca orice impotrivire fata de "inaltele stapiniri" este de fapt impotrivire impotriva rinduielii lui Dumnezeu, iar cel care se impotriveste va fi osindit.
Asta e o prescriptie morala a acelor timpuri, in mod clar ignorata in ziua de azi si de catre credinciosi, din fericire :)
Citeodata este moral sa te impotrivesti guvernului, si este imoral sa iei in considerare indemnurile contrare ale clerului ortodox (vezi apelul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova care cerea credinciosilor sa voteze Partidul Comunist care era la guvernare).
Imoral, din punct de vedere al moralei laice, este sa interzici diferite manifestari publice ale altor confesiuni crestine, sau sa organizezi contra-manifestatii care sa duca la anularea acestora. Imoral este sa participi la marsuri impotriva homosexualilor si sa te opui la dezincriminarea homosexualitatii.
Dupa parerea mea, aceste fapte sunt si impotriva moralei crestine, doar acelasi apostol Pavel a scris: "Nu vă răzbunați singuri, iubiților, ci lăsați loc mâniei (lui Dumnezeu), căci scris este: <A Mea este răzbunarea; Eu voi răsplăti, zice Domnul>". Dar se pare ca majoritatea crestinilor ortodocsi sunt de alta parere.
Last edited by razvan4; 20.08.2009 at 05:00:30.
|