Din propria experienta am ajuns sa imi dau seama cum omul poate fi constient si in somn.
Daca omul nu ar putea face aceasta, ar insemna ca este total lipsit de putere fata de cele petrecute in somn.
Omul este constient de visele sale, motiv pentru care de la unele se poate opri, iar pe altele le poate imbratisa. Mi s'a intamplat sa am vise patimase pe care sa le constientizez (desi dormeam dus) si sa ma bucur de ele. Tot asa, s'a intalmplat (doar de cateva ori) sa imi vina asemenea vise murdare, si sa zic intru totul NU, sa lupt cu mine si sa fug de acele prilejuri, chiar in vis fiind. Fara sa ma trezesc. Totul imi venea in minte de dimineata. Stiam daca am imbratisat visul sau daca am fugit de el. Din pacate insa, constientizarea ispitelor din somn mi s'a intamplat destul de rar. De cele mai multe ori nu tineam minte nimic, doar dimineata imi dadeam seama.
Totul tine de masura duhovniceasca a omului.
Cand acesta inmulteste rugaciunea, Domnul ii da darul de a se feri de ispite pana si in somn. De asemenea rugaciunea neincetata nu inceteaza nici in timpul somnului, motiv pentru care lupta cu ispitele nocturne devine astfel cu mult mai usor de inteles.