tricesimusquintus:
Citat:
Citat:
Citat: În prealabil postat de vsovi
Deci Sabatul nu incepe vineri seara ci dupa calendarul ideu incepe sambata seara shi tzine pana duminica seara cuprinzand o sambata dimineatza caci abea apoi vine Duminica seara shi Duminica dimineatza.
|
Domnule vsovi, chiar nu mai am predispozitia sa ma contrazic cu dvs. pe o chestiune atat de evidenta si pentru teologie, dar mai ales pentru practica iudaica veche de 4.000 de ani! Sabatul iudaic incepe vineri seara la apusul soarelui si se termina sambata seara la apus, aceasta socotire e biblica deci valabila si pentru crestini.
Citat:
Citat:
În prealabil postat de vsovi
Deci e clar ca existau randuite shi alte odihne in zile care nu tzineau de sambata deci in mod fals shi greshit se leaga mereu termenul Sabat doar de numele zilei sambata
|
Aici aveti dreptate, sabat [shabbath] inseamna odihna si e numele generic atat pentru sarbatorile calendarului ebraic (sabate ceremoniale), cat si pentru ziua a 7-a a saptamanii inca de cand l-a instituit Dumnezeu la Creatie.
|
domnule nu eu am dreptate ci Domnul are dreptate shi nu numai acolo ci peste tot Cuvantul lui Dumnezeu are dreptate, iar eu nu fac altceva decat se repet ca o placa/moara stricata sau un papagal obosit in sperantza ca cineva, macar unul, se va folosi (adica la mine ma refer)... iar ca te-ai saturat sa te contrazici, asta e un semn bun in ce te priveshte, dar nu-mi arunca mie vina satzietatzii tale, ca eu nu ma contraziceam cu domnia ta, ci cautam sa am un dialog constructiv, ziditor, in timp ce dumneata imi aruncai fel de fel de cuvinte: ca proorocii lui Dumnezeu sunt defapt al lui baal sau peor, ca ei sustin lucruri false shi nu "unii" ce se dau mari lingvishti shi teologi, ca eu sunt nelamurit si ca ar fi nevoie sa ma lamureshti dumneata, ca sustin bazaconie, ca-s incoerent shi greu de urmarit, ca ce scriu e fals teologic dar shi astronomic, ca in final sa ma scotzi un razvratit care se contrazice, poi domnule, daca am continuat discutzia cu dumneata am sperat ca argumentul cel drept este cel ce primeaza shi nu vreau sa cred ca la "unii" jignirile shi persiflarile shi ironiile tzin loc de argument ca sa creeam iluzia in "altzii" ca interlocutorul ar vorbi prostii, shi ca atare dumneata shi compania atzi fost bland/blanzi ca l-atzi kcadorisit cu astfel de invective, ca defapt ereticul sau dezinformatul sau necunoscatorul chiar ar fi meritat de mult foocul gheenei ca defapt este o neghina inca de pa acum ce trebuie smulsa shi aruncata in mare, scoasa din jitnitza...
nu vreau sa ma arat victima, o victima ca o furnicutza vrednica, ci iata ca multzumesc pentru ocara ca e singura care ma face mai rabdator, mai bun, dar totushi poate imi explici logic cum anume ai ajuns la concluzia ca evreii sarbatoresc Sabatul de vineri seara? shi inca de la apusul soarelui? poi nu scrie la Cartea Facerii ca zilele sunt "a fost o seara shi a fost o dimineatza"? deci dumneata crezi ca ei tzin vinerea Sabatul? Deci nu predispozitzie nu mai ai ci e clar ca deshi tzi-am demonstrat ca eshti in eroare nu vrei sa recunoshti ca ai priceput prea bine ce am scris shi ca o consecintza a pocaintzei tale, in loc sa ma faci contrazicator, poate ca era frumos sa spui shi sa marturiseshti: " multzumesc frumos Doamne ca m-ai indreptat prin fraierul asta cu care am discutat shi care indreptandu-ma pe mine a mai cazut de cateva ori in pacate poate din vina mea shi nu numai a lui" ... dar voi decat sa recunoashtetzi mai bine va scoatezti ca
e evident ca defapt eu nu tzi-am explicat bine, ca nu e logic judecata facuta tocmai din cuvintele shi din citatele tale... shi ca e evident ca eu ma inshel... poi cum e atunci cu citatul din NT dat de tine in care se arata ca Sabat era shi inainte de apusul soarelui? caci abea dupa apusul soarelui au adus pe bolnavi la Hristos, de Sabat... deci care e atunci momentul inceperii in vechime a Sabatului? cand soarele este la catzi centimetrii deasupra orizontului inainte de apusul soarelui?
deci e clar ca la evrei sabatul incepea imediat ce soarele depashea Zenitul spre apus, caci atunci se intra in primul moment al zilei: Seara, caci dupa miezul noptzii se intra in momentul al doilea shi ultimul: Dimineatza shi astfel Zilele erau socotite "a fost o seara shi a fost o dimineatza, ziua 9-a" ca la Creatzie.
Dar Domnul Hristos, randuieshte ca Sabatul Veshnic sa se tzina "de Sambata seara, de la apusul soarelui, pana Luni dimineatza, la rasaritu soarelui", deci e clar ca zilele au alte inceputuri shi sfarshituri, alte Hotare... Rasaritul shi Apusul... shi nu miezul zilei shi miezul noptzii ca in VT deci acum se poate scrie "a fost un apus shi a fost un rasarit shi a fost un apus" sau invers "a fost un rasarit, a fost un apus shi a fost un rasarit" sau iata ziua Sabatului in Cerul shi pe Pamantul cel Nou, asha s-ar putea spune: "a fost un apus, a fost un rasarit, a fost un apus shi odihna sfanta pana la inca un rasarit, ziua Domnului, Sabatul Veshnic" dar Cuvantul lui Dumnezeu a zis doar asha ceva: "...de sambata seara de la apusul soarelui pana luni dimineatza la rasaritul soarelui... se tzine sfanta Duminica"
te-ai lamurit acuma... sau tot mai ai impresia ca tot eu sunt nelamurit? ca eu chiar ca sunt nelamurit pentru ce Domnul a schimbat randuiala VT... in ce priveshte inceputul shi sfarshitul unei zile.