Citat:
Īn prealabil postat de Florin-Ionut
Da, haideti sa taiem niste versete care nu convin si sa pastram unul singur care ne place - cam asa ceva. Aici ni se da de inteles ca patimile omului transcend moartea si ca in iad betivului ii va fi sete, lacomului ii va fi foame, cel care uraste va avea parte de ura colegilor de suferinta, lenesul va fi muncit samd. A inmuia degetul in apa pentru a uda limba este evident un mod de exprimare, felul de a vorbi al bogatului.
|
Mie imi plac toate versetele. Dar, imi place sa le inteleg in contextul Sfintei Scripturi, nu sa le scot pentru a servi unei teologii sau unor idei preconcepute.
Din cate inteleg, vorbesti despre o rasplata pe care omul o primeste imediat dupa moarte (vorbim de moartea intaia, nu despre moartea a doua). Adica, omul dupa ce moare, o mparte a sa merge in rai (unde este bine) sau in iad (unde este rau). O astfel de teorie contrazice ceea ce ne spune insusi Mantuitorul si Judecatorul nostru:
"Iata, Eu vin curand si rasplata Mea este cu Mine, ca sa dau fiecaruia dupa fapta lui." (Apocalipsa 22:12) Se pare ca ati luat-o inaintea Domnului Iisus Hristos si ati hotarat ca, deja omul isi primeste rasplata, fara sa aiba loc revenirea Domnului si judecata Sa.
"Caci toti trebuie sa ne infatisam inaintea scaunului de judecata a lui Hristos, pentru ca fiecare sa-si primeasca rasplata pentru binele sau raul pe care-l va fi facut cand traia in trup." (2 Corinteni 5:10)
Ati sarit peste cateva etape prezentate de Domnul Iisus Hristos si Sfintii Sai Apostoli. Ca omul sa-si primesca rasplata este necesara revenirea Domnului, invierea mortilor si judecata.
Conform teologiei dvs., acestea (revenirea, invierea si judecata) nu-si mai au rostul. Ati trecut direct la partea finala: rasplata.
P.S. Stiam ca pilda bogatului nemilostiv este singurul caz in care se folosesc nume.
Am o intrebare: ce erau bogatul si Lazar: suflete cu degete si limba sau trupuri (asta inseamna ca de fapt nu murisera sau fusesera inviati)?