Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009
Interventia aceasta a ta are o concluzie,dupa parerea mea ,lesnicioasa. Poate cu totul diferita de ceea ce ai fi dorit ,de fapt, sa transmiti...dar lesnicioasa. Am sa o rezum printro poveste a lui Dan Puric(o reproduc din memorie): ,,...mergind pe drum ma intilnesc cu un om caruia ii zic : buna ziua!; el imi raspunde: doamne ajuta ! Ei vedeti ,era clar ,eram din doua lumi diferite... deja ne diferentiam mult. Ce era sa mai staruiesc ?..."
Tu, la rindul tau : sfintii din icoane sau din biserici sunt dintro lume a lor,a sfinteniei, ,a dorintei sincere si curate de vietuirea duhovniceasca ,alta a ta,secularizata,asezonata timpului si pretentiilor voastre/noastre ,chipurile decenta si fara exagerari dar modernizata in duh si in vietuire.
Vorba 'ceea : doua lumi diferite ! Crezi ca au totusi ceva in comun ? Poate ...doar fariseismul nostru sa ne indemne sa credem ca da !
|
Am impresia ca intorci lucrurile pe dos aici: cine este mai fariseu, cel care se preocupa mereu de un aspect pur exterior, poate irelevant, al sfinteniei, sau cel care se preocupa de sfintenia in sine?
Din cate am inteles eu, fariseii erau cei care masurau mararul si chimenul (nu lai stiu citatul exact), dar uitau iubirea de Dumnezeu si aproapele... Pe acestia ii critica Hristos.
Nu am zis ca sfintii sunt intr-o lume a lor si noi intr-o lume a noastra, ci DIMPOTRIVA: si noi suntem chemati la sfintenie, suntem chemati sa fim cetateni ai aceleiasi imparatii, dar Imparatia asta nu tine de amanunte din astea exterioare, ca hainele. Ea le depaseste.
Nu am zis sa acceptam necritic orice inventie moderna, sa imitam tot ce fac ceilalti, ca sa fim ca ei. Am vorbit aici de lucruri relativ neutre, exterioare. Daca ne agatam prea mult de acestea riscam sa uitam esentialul, asta spuneam.