pt. Fany71
Cu deosebita placere(frateasca)iti spun ca raspunsurile tale imi plac si le apreciez. Chiar daca polemizam ai un stil dulce de a face asta.Uneori exagerezi dar revenirea este blinda si concilianta incit nici nu mai conteaza o scapare.Oricum fiecare dintre noi periodic,episodic gustam din aceasta ispita.
De departe apreciez sinceritatea(mare dar a pus D.zeu in tine!)...dar nu este de uitat eleganta si spiritul deschis dialogului si nu numai!
M-ai bucurat...nu ma asteptam .M-ai ,,odihnit" prin felul tau ! Nu am mintit cind ,la urma urmei, am spus ca-mi place sa discutam.
Ne deosebim totusi: eu am simtit nevoia sa-mi impun rigori un pic mai stricte dar nu arbitrar alese si nu de capul meu.
Totusi,sa discutam ,un pic ,vestimentatia...mea. Nu ma imbrac ca si sfintii(multe sunt motivele !)nu port caftan si gluga,sandale facultativ dar despre pantaloni...sa discutam 2 aspecte.
1. Portul pantalonilor la barbati este extrem de vechi,mai vechi decit crestinismul.La anul 110 e.n.dacii infatisati pe columna lui Traian purtau itari.
2. Sfintii din biserici(din pictura murala)proveneau aproape in exclusivitate din calugari sau imparati.Calugarii eru purtatori vesnici de rasa si felon de sub care nu se mai vedeau pantalonii.Rasa trebuie sa fie lunga pina la calciie. De asemenea mai aveau in port un obiect vestimentar asemanator epitrafilului,fara ca ei sa fie neaparat preoti si pe care eu nu stiu cum il cheama,dar lung pina in virful incaltarilor.Imparatii ,de dupa Constantin ,aveau de asemenea feloane sau pelerine sau mantii sau hlamide de sub care nu prea mai avea ce sa se vada. Mucenicii(pina la inceputul sec alIV-lea)multii fiind tironi(=soldati),generali imperiali sau orice alte grade militare aveau desigur portul roman cu care au si fost imortalizati in imagini dar...dar pe timpul iernii aveau in portul militar pantalonii.Nici unul dintre ei ,desigur, nu sunt cu pantaloni.
Dupa lovitura de stat din 1989 si dupa canonizarile de sfinti romani din aceasta perioada au inceput sa se picteze in biserici sfinti care proveneau din rindul mirenilor dar care pt. lupta sustinuta de marturisire a ortodoxiei si de aparare a BOR au devenit mucenici ,cuviosi si marturisitori ,cu totii sfinti. Asa sunt Moise Macinic, Oprea Miclaus,Mosu Gheorghe,etc. Acestia sunt pictati in portul popular romanesc si bine inteles cu pantaloni.Cind sfintii inchisorilor comuniste vor fi canonizati ei desigur vor fi pictati in zeghe,pt. ca asta purtau,evident cu pantaloni !
Despre femeile pictate in biserica si despre portul pantalonilor la ele... nu mai staruiesc. Eleganta ta ma determina sa amin subiectul sine diae !
Un gind bun si iertarea cuvenita si necesara catre tine sora ! Sa fi binecuvintata !
Last edited by zaharia_2009; 22.08.2009 at 21:15:13.
|