View Single Post
Vechi 23.08.2009, 23:07:12
veveritza
Guest

Implicit

[quote=condor;161332]Interesanta ideea cu judecata particulara a sufletului, la desprinderea acestuia de trupul care a murit. Mai ales, pentru faptul ca nu are nici o baza in Sfanta Scriptura. Poate in filozofia greaca, de unde vine conceptul de "suflet nemuritor".

In primul rand, nu ai inteles corect ce inseamna moartea. Sfanta Scriptura ne prezinta moartea ca fiind procesul invers crearii omului. La facere omul a fost facut din tarana si Dumnezeu i-a suflat in nari suflare de viata. Si omul s-a facut un suflet viu. (Facerea 2:7)

La moarte se intampla exact invers: tarana se intoarce in pamant si suflarea de viata sau duhul de viata (care nu este o forma constienta si rationala) se intoarce la Dumnezeu (Eclesiastul 12:7). Iar omul ajunge ceea ce a fost inainte de a fi facut. Doar invierea, pe care i-o va da Dumnezeu, il poate readuce in simtiri.

Teoria "sufletului nemuritor" este combatuta si de unii Sfinti Parinti (cum ar fi Sfantul Iustin Martirul).

Crestineste este sa crezi in inviere, nu in propria-ti nemurire ("negresit nu veti muri"- spune diavolul in Facerea 3:4)

Despre nemurirea sufletului ne incredinteaza Sfanta Scriptura chiar de la inceput.In cartea Facerii se spune ca omul a fost facut de Dumnezeu cu trup din pamant si si suflet viu;cand moare, trupul se intoarce in pamantul din care a fost luat iar sufletul se intoarce la Dumnezeu care l-a dat.Sufletul este duh creat de Dumnezeu, scanteie din dumnezeire, nemuritor, care pretuieste mai mult decat valoarea lumii intregi.Nu ne putem inchipui religie crestina fara credinta in suflet, in nemurirea vesnica.
Crestinul are religia invierii si Evanghelia nemuririi. Invataturile Domnului nostru Iisus Hristos ne asigura fericirea vesnica.
Chira pilda saracului Lazar ne arata CLAR ca exista suflet si viata vesnica, fericita pentru cei drepti; in ceea ce-i priveste pe cei rai, nici sufletele lor nu mor, ci traiesc vesnic dar se chinuiesc in iad. Existenta sufletelor si nemurirea lor este dovedita si garantata de Mantuitorul, caci dupa ce i-a inviat pe altii, El insusi a inviat.
Sufletul este duh imaterial,care nu se poate nimici si este inzestrat cu functii si puteri nemateriale. El are ratiune, vointa si sentiment.Sufletul se foloseste de trup ca de un instrument, asa cum se foloseste artistul de vioara ca sa cante melodiile ce-i plac. Dupa cum pasarile calatoare se conduc dupa instinct si pleaca spre tarile calde, tot asa ne spune si noua inima ca suntem nemuritori si trebuie sa plecam de aici intr-o alta lume, in alta patrie vesnica.Sufletul se intoarce la Cel ce ni l-a dat, la Dumnezeu Creatorul
Asadar exista suflet si este nemuritor. casa sufletelor este cetatea lui Dumnezeu, locuinta din cer dupa care suspinam; fara suflet am calatori fara tinta, pacatosi fara mantuire si muritori fara speranta; daca n-am avea sufletam fi niste fapturi care n-am sti ce rost avem in viata; n-am sti de unde venim si unde mergem dupa moarte.Dar prin suflet simtim, cunoastem si asteptam cu incredere.