Citat:
În prealabil postat de caminaris
Ory, nu judeca si nu vei fi judecat. Chiar daca omul e chiar asa cum ai spus tu mai sus, faci bine ca ii spui? N-ar fi mai placut lui Hristos sa-i ceri iertare din iubire? Nu trebuie sa ii iubim pe oameni? Nu asta ne invata Hristos - iubirea?
Daca iti vine mai usor, incearca sa vezi in el pe tatal tau. I-ai spune tatalui tau asemenea cuvinte de ocara? Hai sa ne infranam un pic si de la a ocara. Sa fim ca fratii.
|
Da, dar sa se infraneze si georgepacuraru de ocara si judecata, nu-i asa? Ca despre spusele lui era vorba si el a provocat-o pe ory.
Mi se pare un lucru de crestinism elementar sa nu dam cu parul asa in oameni.
Ory ne-a sensibilizat pe acest topic intr-o problema de care eu una nu eram prea constienta. Cati calugari iesiti din manastire cunoasteti voi cei care judecati asa? Eu una, nici unul. Cine suntem noi sa judecam de ce cineva pleaca de acolo? Daca a intrat adolescent si a fost manipulat si impins sa faca legamantul definitiv prea repede? Dupa canoane (ca va place multora sa tot citati canoane) nu se intra in calugarie asa repede, ar trebui sa fie mai multe legaminte nedefinitive intermediare si abia dupa multa cercetare sa se faca legamantul definitiv. Or ea ne spune ca in practica nu este asa.
Si chiar cineva care a depus juramantul definitiv, de ce este mai grav sa-l rupa decat un divort, pentru care un om este iertat in Biserica ortodoxa? Iar acolo mai este vorba si de responsabilitatea pt alte persoane, eventual a unor copii. Dumnezeu iarta intotdeauna.El da intotdeauna a doua sansa.
A, da, am cunoscut o fata care dupa parerea mea si a altora a intrat in manastire fara sa aibataria de caracter necesara, dintr-un fel de entuziasm pueril, iar duhovnicul ei a dat dovada de naivitate duhovniceasca si de un fel de integrism monastic incurajand-o (asta e parerea mea). Si ce s-a intamplat? A murit in conditii neelucidate (in afara manastirii), ori isi pierduse mintile si a avut un accident, ori s-a sinucis, nu se stie.