View Single Post
  #3  
Vechi 25.08.2009, 01:12:28
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Mesaje: 4.666
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MadalinaM Vezi mesajul
De fapt, parintele Arsenie Boca a studiat medicina ( un simplu search pe Google va poate lamuri in acest sens) si talcuia pe intelesul poporului formularile stiintifice. A explica nu este si nu a fost niciodata egal cu a specula. Tot parintele, ca orice duhovnic, dar mai ales ca orice duhovnic sporit daruit cu harisme inalte, invatand din experienta multor cupluri care se spovedeau la el, avea un cuvant de spus in multe dintre problemele existente in acele cupluri si, prin extensie logica, atunci cand intalnesti "n" cazuri la fel, tragi o concluzie valabila pentru alte "n" cazuri care se gasesc in aceeasi problema. Deci este foarte posibil sa fi avut expertiza necesara sa vorbeasca despre viata cuplului.

In cazul de fata, duhovnicul este cheia.
P. Arsenie Boca NU a studiat medicina.

"S-a născut la 29 septembrie 1910 la Vața de Sus în județul Hunedoara. A urmat Liceul național ortodox "Avram Iancu" din Brad, pe care l-a terminat ca șef de promoție în 1929. În același an se înscrie la Academia Teologică din Sibiu, pe care o absolvă în 1933. Primește o bursă din parte Mitropolitului Ardealului pentru a urma cursurile Institutului de Arte Frumoase din București. În paralel, audiază cursurile de medicină ținute de profesorul Francisc Rainer și pe cele de Mistică creștină predate de Nichifor Crainic."

(din http://ro.wikipedia.org/wiki/Arsenie_Boca

A urmat 'in paralel' unele cursuri de medicina ca o complectare la studiile de arta, asa se face uneori de altfel, ca sa poti picta mai bine corpul uman).

Este adevarat ca un duhovnic poate avea experienta de care zici si castiga intelepciune si de la Dumnezeu, si din acea deschidere a mintii hranita de experienta.
Insa se poate si insela. Pe mine ideile lui despre infranare nu ma conving de loc, spuse la modul absolut cum le spune el:
'este oprit cu asprime' sa ai relatii trupesti in nu stiu cate ocazii, printre altele asa vreo unu doi trei ani de cand concepi un copil pana termini de alaptat daca alaptezi mult.. - mai este oprit dupa el cu asprime si daca nu mai poti avea copii... se contrazice pur si simplu cu credinta ortodoxa.

Eu sunt foarte mirata de cat de mult este citata aceasta carte si cat de putin altele care s-au mai scris. Chiar pe acest site exista articole frumoase care spun ca dragostea trupeasca nu este numai pentru conceperea copiilor si este spre unirea si intarirea cuplului, care are ca model unirea dintre Hristos si Biserica... Mai citit si altceva decat parintele Arsenie Boca. Nu zic sa nu-l cititi, dar nu-l absolutizati atata!

Iar m-am lasat dusa de val cu acest subiect... De fapt nu este vorba chiar de asta aici, si sa ma ierte cine a deschis topicul.
__________________
"Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoși." (Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii)
Reply With Quote