MARIUS_DANIEL: Revin cu o intrebare, nu in ideea ca as sti mai bine, ci pentru ca am o nedumerire.
Dau un exemplu:am facut o fapta rea, ma spovedesc, primesc canon, fac canonul si mi se iarta greseala, eu promitand ca ma indrept si nu voi mai repeta. Ce iarta preotul, se iarta si in cer. Atunci, cum sa ma trimita preotul sa spun autoritatilor de exemplu, ca am trecut strada pe rosu, ca sa primesc a doua pedeapsa pentru ceva ce si in cer e sters? Evident, ca daca am facut ceva rau trebuie sa indrept, in masura in care se mai poate indrepta, dar nu-mi imaginez ca preotul ma va trimite sa ma invinovatesc si in fata altora, atata vreme cat spovedania e ceva confidential intre preot si cel ce se spovedeste.
Societatea civila are suficiente mijloace sa gaseasca vinovati si nevinovati, incat sa nu trebuiasca sa se autoincrimineze cineva. Mie asta imi suna a inchizitie.
Si cand spun asta, ma gandesc la formula uzitata de politie in asemenea situatii: sa nu faci afirmatii, care te-ar putea incrimina, caci vor fi folosite impotriva ta.
Fata de cine trebuie sa dea seama omul de faptele sale dupa spovedanie? Ma gandesc ca daca Il spui lui Dumnezeu despre faptele tale, sau pacatele tale, asta te obliga cel mai mult si te indeamna sa te indrepti.
Asa vad eu personal lucrurile.
|