View Single Post
  #47  
Vechi 25.08.2009, 15:04:15
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Mesaje: 4.666
Implicit rolul duhovniculul - pozitiv si negativ

Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM Vezi mesajul
Pai asta voiam sa aflu...chiar duhovnicul saracu' trebuie deranjat de noi in fiecare zi ca sa ii mai adresam cateva intrebari si sa cerem sfaturi? Pe undeva mi se pare si egoism in modul asta de a gandi. Eu pe duhovnic nu il vad ca stand la dispozitia mea, pentru ca si el este om si are viata lui ( in manastire sau de familie) si mi s-ar parea lipsa de bun simt din partea mea sa ii cer sa stea numai dupa problemele care ma framanta pe mine. Un duhovnic nu ma indruma doar pe mine, mai sunt atatia...daca l-ar cauta si suna toti in fiecare zi?
Nu este cumva pe undeva si o nevoie de dependenta putin patologica in nevoia unora de a cere permanent sfaturi de la duhovnic? Nu e putin deplasat ca un crestin sa fie crestin doar datorita duhovnicului...unde este nevointa si decizia lui personala, ce s-ar intampla cu un astfel de om daca din varii motive nu ar mai putea lua legatura cu duhovnicul 1 luna? Ar dispera? Ar innebuni? S-ar simti pierdut? Sau ar fi un crestin asa cum a fost si pana atunci?
Andrusca, cred ca ai pus degetul pe rana.

Ii dau dreptate Cristinei pana la un punct, pentru ca intr-adevar, in ortodoxie se spune ca este importanta relatia cu duhovnicul si este hotararea noastra sa ii cerem sfatul, sa ascultam (sau nu) de el.
De ce este asa? Pentru ca ortodoxia nu este individualista, Biserica este o comuniune a crestinilor in Hristos, si de asta exista aceasta traditie de a ne sfatui unii pe altii duhovniceste, de a nu lua hotarari singrui.

Insa din pacate exista si o parte de umbra. Duhovnicul capata uneori caracter de guru, fie din vina lui, fie din vina noastra, a nematuritatii noastre, si in loc sa devina un ajutor devine o piedica a maturitatii noastre duhovnicesti. Ramanem ca niste copii care cer voie pentru orice, care cum ziceai (sa stii ca nu este doar o caricatura, sunt unii asa) il suna in fiecare zi sa intrebe ce sa faca.

Un duhovnic bun incearca sa isi educe copiii duhovnicesti spre maturitate, astfel incat ei sa isi dea seama singuri ce este bine si rau si sa evolueze. Nu spre dependenta.

Noi ii tot criticam pe catolici si zicem ca papalitatea este un lucru rau. Unoeri, in ortodoxie am impresia ca nu exista doar un papa, ci multi papi, foarte multi.
Din ideea buna si frumoasa a sfatuirii duhovnicesti, a depasirii individualitatii, a comuniunii, se ajunge la dependenta si despotism.

Suntem cam off topic dar are legatura cu subiectul nostru pt ca toata lumea vad ca ii trimite pe oamenii care isi pun intrebari legate de intimitatea cuplului la duhovnic... Este ceva putred aici, dupa parerea mea, si cu tot respectul pentru parerea Cristinei ale carei postari le citesc mereu cu mult interes si cu care adesea sunt de acord.

Daca vreti, putem continua discutia asta pe alt topic mai potrivit.
__________________
"Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoși." (Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii)
Reply With Quote