View Single Post
Vechi 25.08.2009, 18:34:23
HoratiuM HoratiuM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.08.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Callisto Vezi mesajul
Total de acord, dar sa nu uitam ca se munceste de zor la psihologia evolutiva, care nu vorbeste in termenii clasici de "ratiune"/"intelect", ci de procese cerebrale create si determinate exact de programul selectiv pe care incearca evolutionistii sa-l dibuie. Cu alte cuvinte, suntem creatii ale unui sistem (in speta, cel darwinist) din interiorul caruia incercam sa-l intelegem cu aparatura astfel capatata(imperfecta...ai vazut ca se afirma ca mintea noastra poate fi parazitata printre altele si de virusi bigoti conducand la un comportament irational al celui infectat, desi nu stim precis care sunt standardele de functionare rationala optima..). In aceste conditii, intr-adevar aperceptia, dar si sensibilitatea primeaza. Desigur, nu ar fi nici o problema daca stiintificii ca Dawkins si-ar asuma numai rolul de observatori ai starilor de fapt.
Înainte de a posta câteva considerații în completare la cele ce le-ai arătat, aș vrea o clarificare: ai spus mai sus "In aceste conditii, intr-adevar aperceptia, dar si sensibilitatea primeaza." - nu înțeleg ce vrei să spui; apercepția este conștiința deci partea spontană, activă, liberă (cu anumite limite, totuși) a ființei noastre; sensibilitatea este partea noastră pasivă, nespontană. De aceea, propoziția mi se pare nițeluș contradictorie.

Acum, da, știu, ai dreptate, cunosc și eu teoriile de tip Gilbert Ryle sau Daniel Dennett în care se încearcă dinamitarea chiar și a dualismului cognitivist care mai păstrează ceea ce eu numesc diferențiere ontologică, tocmai pentru a colapsa ființa umană în concepția unei stări de nedivizare în care ar fi nemijlocit traversată de Real, fără posibilitatea unui recul reflexiv care să țină de subiectivare și recunoașterea prezenței în ea a ceva din afara naturii. Psihanaliza freudian-lacaniană, de pildă, este unul dintre bastioanele care luptă din greu împotriva acestei paradigme moniste. Nu le lipsesc deloc argumentele, ci partenerii de dialog.

La rândul meu, îmi petrec o bună parte din timp studiind filosofia idealistă germană pentru a găsi contraargumente la acest monism pozitivist extrem de periculos. În genere, aș anticipa prin a spune că acest gen de poziție este o consecință a unei grave neînțelegeri a relației dintre principiile fundamentale ale identității și diferenței, ale continuumului și discretului, ale nemijlocirii și mijlocirii.

Poate că ești la curent cu tipul de argument împotriva consistenței reflexive a conștiinței noastre care este adus prin postulatul homunculului cu adresare directă cogito-ului și dubito-ului cartezian. Se spune că diferențierea dintre așa-zisul eu și materie ar fi doar o iluzie căci acceptarea ei duce la următorul, îl voi numi, "șir infinit spart": eu sunt conștient de mine însumi pentru că mă văd pe mine însumi; dar, eu sunt conștient că sunt conștient de mine însumi pentru că mă văd văzându-mă pe mine însumi etc. etc.. Acest regressus ad indefinitum este reprezentat oarecum caricatural prin închipuirea unui fel de om în miniatură care e în capul meu sau în mintea mea și care îl vede pe cel care sunt eu, cel din realitatea sensibilă; la rândul său, omul miniatural sau homunculul din capul meu, are și el un homuncul ș.a.m.d..

În acest postulat se încearcă negarea existenței unui termen final, de exhaustiune reflexivă, deci de reunire în identitate a tuturor palierelor, etajelor de diferențiere tocmai prin aceea că se constată la fiecare oprire sau determinare cogitativă care ar ține de un astfel de sfârșit sau de o astfel de împlinire, că se poate merge mai departe, că se poate diferenția mai departe. Paradoxul care survine aici este faptul că, după ce se neagă orice realitate a diferențierii sau a realității diferențierii față de materie și se proclamă monismul material, numita conștiință este împinsă, cum ai spus, în zona programelor cibernetice în care este întotdeauna vorba despre o multiplicare nereflexivă, deci neexhaustivă a planurilor de realitate: o pluralitate de termeni este corelată regulilor mecanice de agregare ale unui sistem în care există o multitudine de planuri sau paliere operaționale ce acționează mecanic, nereflexiv (software-ul este tot un sistem mecanic pentru că este lipsit de știința faptului că este el însuși) și care se raportează la un nivel de bază ce ține de impulsiile electronice ale echipamentului hardware. În acest fel, se crede că orice multiplicare infinită a nivelelor software nu e altceva decât o multiplicare de planuri tipizate și paratactice - adică lipsite de o unificare pe interior, de o coerență diferită de cea a manifestării fenomenale a materiei. Exterioritatea, indiferența juxtapusă a termenilor de bază ai materiei e considerată drept model nominalist pentru orice diferențiere față de acest plan, diferențiere care ar fi lipsită de dimensiunea semantică și ar fi decompozabilă întotdeauna la nivele considerate inferioare.

Regresul la infinit se arată în momentul în care vedem că materia însăși e decompozabilă la infinit, de unde iluzia că nu ar exista un termen în care unul și multiplul să coincidă (această poziție nu e păstrată de toți reducționiștii de acest tip; am întâlnit și oameni care spun că, pe fond, în materia însăși e de întâlnit această coincidență și, atunci, nu ar exista decât iluzia acestei descompuneri, materia fiind, în ultimă instanță, situsul întregului Real: cu toate acestea, tot la "cibernetica apercepției" ajung și ei căci, și dacă materia e considerată drept de sine stătătoare, juxtapunerea sau exterioritatea termenilor săi de bază se menține ca evidență și atunci ea devine postulat fundamental).

La o astfel de poziție există însă o replică suficientă și totală care spune: nu putem avea un șir spart de sine stătător, căci, privind ansamblul șirului, palierele nu au decât o actualitate determinată care, deci, nu se poate extinde pentru întregul șir, ci e nevoie de o actualitate nedeterminată care să coaguleze șirul; apoi, privind local, la interstițiul a cel puțin două paliere, de vreme ce diferența dintre un palier și altul înseamnă sfârșitul aceluia, dacă se trece la următorul, este în mod evident nevoie de un termen median transcendent sau de altă calitate decât termenii între care se face trecerea pentru ca aceasta din urmă să aibă loc.

De altfel, problema nu e nouă în filosofie, ci o cunoaștem deja de la Aristotel care adusese inițial împotriva ideilor platoniciene celebrul "argument al celui de-al treilea om" (între sensibile și Ideea lor e nevoie de o mijlocire care să le adecveze, căci ele sunt eterogene; dar, cum orice unitate e dată prin Idei, rezultă că e nevoie de un alt palier de Idei care să medieze între primul palier de Idei și sensibilele subsumate etc. etc. la infinit).

Dacă privim mai bine problema ne dăm seama că paradigma "șirului spart" (evoluționismul este, la rândul său, unul dintre bastioanele acesteia) suferă de un radical agramatism în stăpânirea conceptelor filosofice cu privire la infinit și cazurile sale. Căci "șirul spart" ține de ceea ce tradiția filosofică a numit "infinitul posibil sau potențial" (nihil privativum) și care e definit de o privație fundamentală a unei cuprinderi exhaustive a întregului său orizont, întrucât lasă mereu un rest nedeterminat, dar determinabil.

Împotriva acestui tip de infinit potențial filosofia idealistă, respectiv teologia, susțin existența unui Infinit Absolut Actual care, așadar, este "încheiat" sau întreg, fiind, simultan, nedeterminat, necuprins într-o limitare oarecare: ne putem reprezenta acest Absolut gândind un infinit potențial care a fost actualizat global, fără rest în infinitul său, fără ca aceasta să însemne limitarea sau determinarea lui; ceea ce duce la faptul că el este inepuizabil, pe de o parte, pe de alta, oricare parte a lui, în extensiune sau în intensiune, este pur identică întregului și, nu în ultimul rând, el este absolut divizat, dar unificat tocmai în această divizare sau diferențiere absolută în mod exhaustiv. (Știu, gândirea se simte violată de atari concepte; dar nu există gândire matură și ultimă în aceste chestiuni fără aprehendarea corectă a acestor concepte, oricât de greu ne este să ne obișnuim cu ele.)

Probleme de acest tip apar, de pildă, în ideea trecerii la limită din "Analogiile experienței" la Kant (Analitica transcendentală) unde filosoful de la Königsberg arată că orice senzație a noastră e o sumă, o unificare sintetică de multipli, deci de diferențieri, iar noi nu putem cunoaște originea manifestării acestor senzații căci reducția analitică a diversului oricăreia dintre ele pentru a-i dibui originea, rădăcina transcendentală ne-ar pune doar în posesia unui neant, a unei intuiții oarbe a nimicului. În acest fel, noi nu putem ști cum are loc "izbucnirea" primă, originară a manifestului unei senzații ca atare căci atunci am vedea constituirea ei pură prin trecerea la limită a ceea ce este 1. diferențierea originarului, 2. trecerea la limită a unificării acelei diferențieri date. Știm bine că aceste probleme stau la fundamentele matematicii unde odată cu G. Cantor s-a intrat în chestiunea trecerii la limită a numerelor (una dintre problemele cele mai grele ale matematicii este trecerea de la un număr la altul, să zicem de la 0 la 1 tocmai pentru că parcursul este infinit divizibil - recunoaștem aici gândirea eleată cu paradoxurile mișcării, "Ahile și broasca țestoasă" etc. pe care un Dawkins le dă la o parte în "The God Delusion" cu neglijența și siguranța celui care este satisfăcut de propria prostie).

Last edited by HoratiuM; 25.08.2009 at 18:44:49.
Reply With Quote