Singuri in fata suferintei!
Una dintre problemele vitale ale existentei romanilor din teritoriile ocupate este cea a limbii. Atat la Cernauti, cat mai cu seama in regiunea Odesa, continua campania de rebotezare a limbii romane in limba moldoveneasca. La nivel oficial, este ignorat glotonimul "limba romana" si etnonimul "popor roman".
In cele 86 de scoli romanesti din regiunea Cernauti, bunaoara, invatamantul este periclitat de lipsa cronica de manuale, donatiile de carte venite din Romania fiind cenzurate la vama Siret-Tereblecea. Loturile de carte aduse din R. Moldova au aceeasi soarta, numai ca la alta vama - la cea de la Criva-Mamaliga. Astfel, romanii din Bucovina de Nord s-au pomenit intre doua vami.
Potrivit scriitorului Vasile Tarateanu, nici o carte si nici o publicatie periodica de exprecie romaneasca de la Chisinau (cu exceptia "Glasului Moldovei") nu sunt puse in vanzare la Cernauti. Mai mult decat atat, in orasul invataceilor lui Arune Pumnul nu exista nici o librarie de carte romaneasca.
Astfel, romanii de acolo se afla intr-un vacuum informational. Nu sunt receptionate posturile de radio si tv romanesti. Formatiile artistice din Tara sau de la Chisinau nu ajung acolo, producandu-se o ruptura dintre aceste pamanturi romanesti.
Cei 5000 de bucovineni din Chisinau ar putea mentine podurile de legatura dintre Chisinau si Cernauti dand dovada de mai multa insistenta in stabilirea unor relatii de colaborare culturala si spirituala dintre autoritatile R. Moldova si cele din capitala Nordului Bucovinei.
Fara sprijinul Chisinaului si Bucurestiului, a estimat Tarateanu, romanii din Bucovina nu vor fi in stare sa infrunte in continuare politica dura de deznationalizare promovata de statul ucrainean in special fata de romani, acestia ramanand in minoritate si tot mai singuri in fata suferintei.
Printr-o decizie a ministerului de resort din Ucraina, s-a recomandat (deocamdata!) ca in scolile romanesti pe saptamana toate disciplinele sa fie predate in ucraineana, iar elevii, la recreatie, sa comunice numai in aceasta limba.
Desi Tratatul romano-ucrainean prevedea crearea la Cernauti a unei Universitati multiculturale romano-germana, astazi, dupa trei ani de la semnarea lui, nici nu se pomeneste de asa ceva.
Autoritatile regionale refuza sa confere limbii romane statut de limba oficiala in orasul Cernauti, precum si in raioanele Hliboca, Noua Sulita, Herta, Storojinet, in populatia romana este autohtona, iar pe alocuri - majoritara.
In satele romanesti de pe traseul Cernauti - vama Siret au disparut indicatoarele cu inscriptii bilingve, instalate acum un an cu ocazia vizitei in Bucovina a lui Emil Constantinescu si a regelui Mihai. In Cimitirul central din Cernauti sunt distruse si profanate mormintele si cavourile ale unor importante figuri ale neamului romanesc, iar la Biblioteca Universitatii cernautene au fost nimicite, in mod barbar, asa-numitele "fonduri secrete" de carte romaneasca.
Culmea impertinentei, vechile biserici romanesti au fost reconstruite sau renovate si declarate drept "monumente ale culturii ucrainene".
“Satana se luptă cu Hristos in lume, iar cimpul de luptă este sufletul omenesc" Dostoevski
"Flacara" sufleteasca a romanilor de dincolo de hotarele actuale trebuie cum e si normal sa-si gaseasca "izvorul" continuitatii din propria "matca", de-acolo de unde li se trage obirsia.
"Ceea ce cistiga biruinta asupra lumii este credinta noastra" (Evr. 11, 33.34; 1 Ioan 5,4).
|