View Single Post
Vechi 26.08.2009, 00:10:09
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Am citit articolul lui Plesu. Multumesc! foarte interesant!
Eu il admir de mult, imi place foarte mult cum vorbeste, este foarte destept si echilibrat.
Imi amintesc ca inainte de 89 am citit cartea lui Minima Moralia care mi-a placut foarte mult si care era curajoasa pentru vremea respectiva.
Drept sa spun, cam tind sa-i dau dreptate in cea ce-l priveste pe Dan Puric. Dar nu am citit in intregime Cine suntem, deci nu prea am dreptul sa ma pronunt. Cred ca are si lucruri bune, dar cum spune Plesu, nu sunt prea originale si cam prea flateaza ca sa fie folositoare in intregime. Dar daca citirea cartii asteia face oamenii mai atasati de anumite lucruri bune, chiar daca nu neaparat romanesti, e un lucru bun ca au fost scrise. Daca nu face decat sa ne umfle in pene, nu prea mai e un lucru bun.
Mi-a placut ideea lui Plesu ca poti lua termometrul unei natiuni dupa cum se comporta emigrantii. El zice ca romanii plecati sunt cam de doua feluri - ori sunt noistalgici si vorbesc si se gandsc numai la tarisoara lor, care e cea mai buna pentru ei, deci nu se integreaza de loc, ori isi uita tara si nu mai vor sa auda ca ar fi romani, deci se asimileaza complet.
Ei bine, eu nu fac parte din nici una din categorii... ;-)
Dar din cate vad insa in jur, cam are dreptate. Deci avem o problema, si pana nu o sa scapam de complexele astea de superioritate si de inferioritate nu o sa putem avea o cultura sanatoasa. Si degeaba toate trasaturile astea frumoase, daca sunt, daca nu facem decat sa ne mandrim cu ele.