Daca Dumnezeu-Fiul S-a intrupat si a cunoscut suferinta in timpul sederii Sale in trup pe pamant, atunci aceasta este calea celor care vor sa-I urmeze exemplul: Crucea. Iar crucea fiecaruia presupune inevitabil suferinta ca urmare a pacatelor proprii.
Ce inseamna printre altele asemanarea cu Hristos, Creatorul nostru? Inseamna si asemanarea cu starea de Jertfa in care El era, este si va fi pentru totdeauna. Este acceptarea ideii ca Jertfa este principiul fundamental dupa care Fiul a gandit lumea, adica Cerul si Pamantul deopotriva. Cine nu intelege acest adevar nu va putea sa ramana crestin, parerea mea. Eu cred ca acesta a fost motivul mandriei luciferice: acel heruvim a considerat ca este irational sa ramana in spiritul smereniei, al sacrificiului fiecaruia pentru fiecare, i s-a parut absurda ideea jertfei benevole ca temelie a existentei si a negat-o si o neaga in continuare si ne convinge si pe noi ca este absurda...
Deci suferinta este necesara, fie ca este de natura fizica, fie ca e spirituala. Pentru ca altfel nu vom putea sa ne asemanam cu Iisus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu.
|